szombat - 2023. szeptember 23.
17.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Ilyen az, ha rosszul sül el egy átlátszó, műanyag blokkos motor tesztje - VIDEÓ

2023. május 24. | 14:16

Nem a várt eredményt hozta a sok befektetett energia: szétrobbant a cucc.

Számos látványos videót készített már a Garage 54 csapata úgy, hogy egy autó valamelyik alkatrészét átlétszóvá tették. Ezt különbözű, saját gyártású műanyag alkatrészekkel érték el. Elég csak az átlátszó szelepfedélre vagy a diffi-hátfalra gondolni.

Most egy kicsit nagyobb fába vágták a fejszéjüket, ugyanis egy egész motorblokkot készítettek el műanyagból. Persze nem olyan műanyagból, amiből a tejfölösdobozokat készítik, annál azért strapabíróbbra kellett megcsinálniuk.

Egy korábbi videóban mutatták be, hogyan készítették el magát a blokkot egy öntőforma segítségével. Egy műgyantát használtak fel, egy valódi motort pedig felkészítettek az öntésre. Ehhez agyaggal tapasztották be a járatokat és furatokat rajta. Ezután kiöntötték szilikonnal, így megkapták a formát, amivel a műgyantát motorblokk alakúra tudták önteni.

Ezután megmunkálták a szükséges éleket, a hengerfejhez is hozzáigazították és beletették a megfelelő furatokat. Jöhetett az összeszerelés, bementek a csapágyak, a főtengely, a dugattyúk stb. Az olajpumpa fedelét is megcsinálták átlátszóra, ahogyan az olajszűrő házát is.

Ebben a videóban pedig ténylegesen szinte tökéletesen átlátszóvá varázsolták a kicsit ködös blokkot, majd jöhetett a szintén átlátszó olajteknő felhelyezése, valamint vezérlést is kapott. Az egészet egy nagy konzolra szerelték, majd feltöltötték olajjal a renszert.

Mivel úgy ítélték meg, hogy a szerkezet nem bírna el egy önindítót és egy lendítőkereket, ezért úgy döntöttek, hogy egy fúrógéppel próbálják meg elindítani. Ez nem sikerült, eltört a fúró, így végül csak feltették az önindítót egy erősített konzol segítségével.

Ekkor ráadták a gyújtást, és megtörtént az, amire nem számítottak. A műanyag blokk egyszerűen szétrobbant az első egészséges munkaütem során. Alul kifigyelt a főtengely, de szerencsére senki sem sérült meg.

Depositphotos
F1: 2026-tól már nem a Mercedes lesz az Aston Martin motorbeszállítója Bő 1,2 milliárd forintos sportautót vett Michael Jordan

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!