Nálad is mindig szól a rádió a kocsiban? Ha igen, milyen zenéket hallgatsz? Talán nem is gondoltad volna, hogy milyen fontos hatással van ez a vezetési szokásokra.

A Kia által végzett kutatás kimutatta, hogy a klasszikus zene – különös tekintettel Beethoven 9. szimfóniájára – nyugtatóan hat a sofőrökre, akik így hatékonyabban vezetnek, ezáltal növelhetik az elektromos autójuk hatótávját. A manapság rendkívül népszerű The Weeknd együttes Blinding Lights című dalát hallgató sofőröknél azonban gyorsabban lemerül az akkumulátor.

A kísérlethez a Kia EV6 GT-Line S modellt használták, melyet egy 14 hangszórós Meridian hangrendszerrel szereltek fel. A villanyautót a jelentkezők egy 29 kilométeres útvonalon vezethették, mely városi szakaszokat, és kanyargós vidéki utakat is tartalmazott. A résztvevők egy előre összeállított lejátszási listát hallgattak, miközben egy testre erősíthető szenzor figyelte a viselkedésüket. A listán a következő zeneművek szerepeltek, ebben a sorrendben:

  • Tycho – Awake;
  • Adele – Hello;
  • The Weeknd – Blinding Lights;
  • Anna Meredith – Nautilus;
  • Kanye West – Fade;
  • Beethoven – 9. szimfónia.

Az eredményekből kiderült, hogy a résztevők négyszer hatékonyabban vezettek, miközben Beethoven szólt, a The Weeknd tempós dalának hatására azonban megfeledkeztek magukról. A tanulmányt Dr. Duncan Williams, a Salfordi Tudományegyetem mérnöki és környezetvédelmi professzora is felügyelte.

„Két napnyi tesztelés után rájöttünk, hogy a zenének valódi hatása van az elektromos autók hatótávját illetően. A különböző zeneművek eltérő élettani hatásokat váltottak ki a résztvevőknél, ennek következtében változott a vezetési stílusuk, ezáltal másképp kezelték a gázpedált is. Összefoglalva: ha valaki hatékonyabb akar lenni, hallgasson Beethovent. Ha nem számít a hatótáv, jöhetnek a tempósabb zenék” – fogalmazott Dr. Williams az adatok elemzését követően.