Komoly kéréssel fordult a magyar autósokhoz a rendőrség

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-08-03, 08:51

Nem lenne rossz, ha egyszerre csak egy dologra figyelnénk, mondják az egyenruhások.

A rendőrség azt kéri a magyar autósoktól, hogy vezetés közben lehetőség szerint ne telefonáljanak, vagy ha ez elkerülhetetlen, akkor legalább használjanak headsetet vagy kihangosítót.

A vezetés közbeni telefonálás annak ellenére is jelentős baleseti okká vált, hogy az Európai Unió valamennyi országában tilos vezetés közben a mobilt kézben tartani. Értelemszerűen a KRESZ sem megengedő ezen a téren, a rendőrök mégis rendszeresen találkoznak olyan autósokkal például Tolna megye útjain, akik vezetés közben kézben tartott mobiltelefont használnak (ez a probléma nem specifikusan Tolna megyére vonatkozik, az ország más útjain is lehet ezzel a jelenséggel találkozni).

Gondatlan vezetés

A járművezetés már önmagában is egy rendkívüli koncentrációt igénylő tevékenység, amelyet csak megnehezít, ha közben mással is foglalkozunk, figyelmeztet a rendőrség. Vezetés közben azért veszélyes mobilozni, mert

  • ilyenkor csökken a sofőrök figyelme,
  • a járművezetők kevésbé képesek figyelni a környezetükre,
  • a sofőrök lassabban reagálnak a közúti jelzésekre  (esetleg észre sem vesznek egyes jelzőtáblákat), mint normál körülmények között,
  • megnövekedhet a megállási távolság (amely a reakcióidőből és a féktávolságból adódik össze).

A telefonálásnál egyébként még veszélyesebb, ha valaki vezetés közben az egyik kezével a kormányt fogja, miközben a másikkal szöveges üzenetet ír (a közösségi oldalakon való szörfölésről és filmnézésről már nem is beszélve).

Egyes kutatók szerint egyébként a vezetés közbeni reakcióidőt az alkoholnál és a marihuánás cigarettánál is nagyobb mértékben rontja a mobilozás – még kihangosítóval is!

Kapcsolódó írások

Hibásan működő első fényszóró szemből fotózva
2019. november 05.
A rendőrség nem szívatni akarja a sofőröket, állítja Berzai Zsolt alezredes.
2019. november 06.
Nem akart kocsiba pattanni, és gyalogolni sem volt kedve.

További hírek