csütörtök - 2023. március 23.
4.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 609 Ft
100 651 Ft
D 618 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Változhat a KRESZ, bizonyos helyeken 40-re csökkenhet a sebességhatár

2020. július 07. | 15:33

A cél az, hogy minél kevesebb baleset történjen a gyalogátkelőhelyeknél.

Székely Sándor független országgyűlési képviselő örömmel számolt be arról, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága is támogatja Zebraminimum néven elhíresült kezdeményezését, amely a hazai gyalogátkelőhelyek biztonságosabbá tételét szorgalmazza.

A Szolidaritás elnöke a statisztikákra támaszkodva azt állítja, hogy túl sokan halnak meg a hazai gyalogátkelőhelyeknél, ezért szorgalmazza a törvényi szabályozás átalakítását. A független országgyűlési képviselő korábban emlékeztetett arra, hogy a rendőrség adatai szerint 2018-ban 1079, 2019-ben pedig 969 gyalogost ütöttek el a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken.

Saját tapasztalat, hogy a járókelők és a bringások sem tartják be mindig a KRESZ-szabályokat, de az is igaz, hogy sok „zebra” szorul felújításra az országban. Székely Sándor ezért kampányolt a Zebraminimum bevezetése mellett, amely több intézkedést is magába foglal, pár programpont már ki is szivárgott:

  • Az utcai közvilágítási előírástól 30 százalékkal nagyobb fényerőt kell biztosítani a gyalogátkelőknél
  • A lámpás átkelőhelyeknél hangos jelzéssegítőt kell kialakítani
  • 40 km/óra legyen a sebességhatár minden oktatási intézmény (bölcsőde/óvoda) 300 méteres sugarú körében a gyalogátkelőknél

Székely ezeken felül azt is javasolta, hogy telepítsenek le minél több „okoszebrát” az utak mellé, melyek villogó fényjelzéssel adják az autósok tudtára, hogy valaki megközelítette a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet. A politikus rámutatott, hogy Magyarországon már közel 100 helyen működnek ilyen gyalogátkelők, de a jelenlegi jogi környezet gátat szab a további telepítéseknek.

Egyes autógyártók késleltetnék az Euro 6-os szigorításokat Bajba került a magyar apa, aki átengedte a volánt a 6 éves fiának

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!