A baleseteket okozó dolgok közül a gyorshajtás minden bizonnyal a lista tetején van. Mindez olyannyira logikus és önmagától értetődő, hogy nem nem szükségeltetik kifejteni a miértjét. Egy IIHS tanulmány arra tesz megvilágítást, hogy a magasabb rangú sebességkorlátozások 1993 óta valójában a korábbinál több haláleset okozói voltak.

Az Egyesült Államok bizonyos útszakaszain meghatározott sebességkorlátozásokkal lehet találkozni, ezek azonban főként az autópályákon és más nagyobb átjárók tekintetében érvényesülnek. Továbbá a végrehajtás sem mondható egységesnek országszerte, hiszen vannak olyan államok, mint például Nyugat-Virginia, ahol a rendőrök kevésbé fegyelmezők a gyorshajtókkal szemben.

sebességkorlátozás az Egyesült Államokban

Ugyanakkor nem mindenki figyel arra hogy milyen sebességgel közlekedik, és betartja-e a megadott sebességhatárt egy adott útszakaszon. Ezekkel a sofőrökkel leggyakrabban a belvárosban vagy lakott területen lehet találkozni, ahol ugyan sebességkorlátozások vannak megszabva, viszont nem veszik őket komolyan, így nem igazán tudnak érvényesülni. Még a stoptáblák és az iskolai zóna figyelmeztetések ellenére is egyes felelőtlen járművezetők figyelmen kívül hagyják ezeket, és egyáltalán nem számolnak cselekedeteik következményeivel.

Hasonló jellegű probléma áll fenn Massachusettsben is egy 10 éves tanuló észrevétele alapján. A WCVB Channel 5 Boston jelentése szerint egy fiatal, Isa nevű lány látta észlelte a problémát saját környékükön. Ezt szem előtt tartva Isa megoldást talált a fennálló helyzetre, mely a háromdimenziós zebrák formájában valósul meg.

háromdimenziós kereszteződés Massachusettsben

A fenti képen és az oldal tetején található videó nézetében úgy tűnik, hogy a 3D-s zebra életképes megoldásnak minősül ahhoz, hogy a járművezetők hajlandóak legyenek lelassítani az olyan területeken, ahol rengeteg gyalogos és gyerek fordul meg. A háromdimenziós zebra optikai illúziót hoz létre a sofőrök szeme előtt, amelynek hatására a járművezetők úgy gondolják, túl nagy sebességgel repesztenek.  

Az ámokfutás beszüntetésére Isa által kifejlesztett megoldás tehát pofonegyszerű és rendkívül költséghatékony. Véleményem szerint más országokban is teljes nyugodtsággal lehetne alkalmazni az ilyen jellegű, praktikus ötleteket.