Ezeket az útszakaszokat építi jövőre a kormány

Közzétéve:
2018-12-27, 11:50

A 2018-as év végén módosították a 2019-ben építendő autó-és kerékpárutak listáját

A kormány egyik kedvenc eszközével, a salátarendelet-módosítással változtatta meg és egészítette ki a jövőre épülő, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű útszakaszok fejlesztésére vonatkozó listáját. Ezeknek a rendeleteknek az egyik fő ismertetőjegye, hogy olyan hosszan és bonyolultan vannak megfogalmazva - többnyire jelentéktelen rendeletmódosításokkal teletűzdelve - , hogy a lényeges változtatásokat (és a kormánypárt szempontjából lényeges részeket) viszonylag nehéz kiszúrni bennük.

Útmunkálatokat jelző tábla

Remélhetőleg ezek az infrastrukturális beruházási tervek a mi javunkat szolgálva készültek el, a 2018-as év végén pedig még egyszer felfrissítették és több ponton kiegészítették a rendeletet. A Magyar Közlönyben megjelent módosítások nem csak az autóutakat érintő kérdéseket taglalják, hanem többek közt a kerékpárutak fejlesztésének terveit is tartalmazzák.

Több autópályát is érintő beruházásra van kilátás, az M6-os Bóly és Ivándárda közötti szakasza épül meg az új naptári évben, viszont kikerült a tervből a szakasz villányi csomópontja. Az M76-os vonal autóúttá minősült, és bekerült a holládi csomópont az M7-est Zalaegerszeggel összekötő útszakaszba. Szintén új elem a listán az M1-es és Esztergom közötti M100-as autóút fejlesztéséről szóló tervezet.

Sávelhúzás bójákkal

Kijelölték a 48. számú főút Debrecen határát és Nyírábrányt összekötő szakaszát is. Az M4-es gyorsforgalmi úton új Tisza-híd épül, az M3-M35 autópályán pedig Görbeházánál alakítanak ki új csomópontot. Tervben van továbbá a Liszt Ferenc Repülőtér elérhetőségének javítása is, mely egy igencsak hasznos változás lenne. Szeged és Debrecen között egy 2x2 sávos útszakaszt készítenek elő, az M3-as gyorsforgalmi út Vásárosnamény és Beregdaróc közötti szakasza is hamarosan megépül majd.

Az M8-as autóút az M7-es autópálya és Dunaújváros, valamint Kecskemét és Dunavecse közötti részét készítik elő 2019-ben. Záhonynál egy új Tisza-híd épül majd, ennek a tervezése is folyamatban van, ahogy a veszprémi Aranyosvölgy feletti völgyhíd, és az ehhez kapcsolódó városfejlesztési munkálatok előkészületei is elkezdődnek. Ahogyan korábban kiderült, Fehérvárnál is egy új csomópont kialakítása van tervben.

A biciklisek is jóhíreket kapnak, hiszen többek közt a tokai Erzsébet királyné Tisza-hídon, Dunakeszi és Fót, Szob és Ipolydamásd, valamint Tószeg és Szolnok között is új kerékpárút épül.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Újabb forgalmi változás az M0-án
2018. szeptember 14.
Újabb átalakítás várható az M0-ás déli részén. A forgalmat akarják gyorsítani, amihez változtatni kell, a munkálatok során 1-1 sávban fog haladni a közlekedés.
2019. január 07.
Az M0-s befejezése hosszú évek óta terítéken van, most azonban megoldódni látszik a probléma, csak egy kicsit másképp

További hírek