Többsávos, lámpás körforgalommá alakítják az M7-es egyik székesfehérvári lehajtóját

Közzétéve:
2018-11-14, 10:44

A székesfehérvári Auchannál lévő körforgalmat fogják áttervezni, a munkálatok valószínűleg 2019-ben elkezdődnek.

Mostanában sokat járok Székesfehérvárra, és azzal a helyzettel találkoztam, hogy bár az M7-esen pikk-pakk leérek, de ha a pákozdi kijáraton át szeretném megközelíteni a város központját az majdnem annyi időt vesz igénybe, mint amennyit az autópályán töltöttem. A másik opció, ha tovább megyek és az említett körforgalom irányából közelítem meg a célt. A körforgalomnál rendszerint forgalmi dugó fogad az autópályáról lehajtva.

Utána már jobb a helyzet, de mindig elszörnyedek, hogy mennyire nem tudják emberek használni a körforgalmat! Még az egysávost sem, nem hogy egy több sávos, lámpás körforgalmat...

Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Vargha Tamás a közösségi oldalán osztott meg egy bejegyzést, amelyen arról számolt be, hogy a szaktárca elrendelte az Auchan körforgalom jelzőlámpákkal ellátott, többsávú körforgalommá való alakításához szükséges tervek elkészítését.

Az Auchannél lévő körfogalom felülről fotózva

„Nagy szükség van erre a beruházásra városunk közlekedése szempontjából.” - így vélekedett Vargha Tamás.

Székesfehérvár már többször jelezte az Az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, hogy a kereszteződés nem képes megfelelő ütemben átengedni a jelentősen megnövekedett forgalmat. Így feltorlódik a sor az M7-es autópálya lekanyarodó sávjában, aminek oka a 8. számú főút, a 63-as számú főút és a Sárkeresztúri út körforgalmú csomópontja.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a Magyar Közút, Székesfehérvár városa, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakmai vezetői, illetve az Auchan áruház képviselői nemrégiben egyeztettek a közlekedési problémák megoldási lehetőségeiről. A végleges tervek szerint a Magyar Közút saját költségén kell, hogy elvégezze a szükséges átalakításokat.

A tervezet várhatóan 2019 tavaszára, az átalakítás jó esetben 2020-ra készül el. A munkálatok során a meglévő körforgalmat szélesítik ki várhatóan két, szükség esetén három sávra, amelyeket beton forgalomterelő kúpokkal választják el egymástól. Ez azt jelenti, hogy a kereszteződést csak a megfelelő sávból lehet majd elhagyni, a körforgalmon belüli sávváltás pedig nem lesz lehetséges. A jelzőlámpát a körforgalom bejáratánál helyezik el, és csak annyi járművet enged behajtani amennyi fennakadás nélkül ki is tud jutni.

A munkálatok idejére el kell terelni a forgalmat egy másik útra, például a 62-es főútra. Az autópályán a torlódások miatt pedig ideiglenesen csaknem 1 kilométeres szakaszon ideiglenes burkolati jelekkel ellátott, szélesebb sávot alakítottak ki a biztonság növelése érdekében, amire sárga táblák hívják fel az autósok figyelmét.

Fotó:

Bácskai Gergely

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Újabb forgalmi változás az M0-án
2018. szeptember 14.
Újabb átalakítás várható az M0-ás déli részén. A forgalmat akarják gyorsítani, amihez változtatni kell, a munkálatok során 1-1 sávban fog haladni a közlekedés.
Komoly változások várnak az autósokra a jövőben egy EU-s döntés nyomán
2019. április 18.
2022-től léphetnek érvénybe azok a módosítások, amik miatt már csak új biztonsági technológiával ellátott járműveket lehetne forgalmazni

További hírek