2024. január 29. | 11:37

Szinte mintha ott se lett volna, úgy tépte le magáról egy BMW X3-as a frissen rárakott kerékbilincset Budapesten. Ha minden igaz, akkor az SUV vezetője nem is tudott a mozgásbénító eszköz jelenlétéről.

Abszurd felvételt tett közzé a BpiAutósok a hétvégén. Egy BMW X3-as vezetője az autó kerekére rakott bilincs ellenére kiáll a helyéről, és útjára indul.

Teszi mindezt úgy, mintha a kerékbilincs lényegében nem is lett volna felszerelve. Láttunk már külföldi forrásokból hasonlókat, ám azokban az esetekben általában többet küzdöttek a vezetők a továbbjutással, illetve a legtöbbször idegből és elkeseredésükben döntöttek a helyszín sajátos elhagyása mellett.

Az eset még pénteken történt a XI. kerületi Fehérvári úton. A dolog pikantériája, hogy a közterület-felügyelők a BMW-től 20-25 méterre matattak épp autójukban.

A videó készítője szerint az X3-ast vezető hölgy nem tudott a felhelyezett mozgásbénító eszköz jelenlétéről, mivel az ilyenkor szokásos figyelmeztető matrica (még) nem került fel a vezető ajtóra. Így csupán a szélvédőre tett bírságot vette észre, míg valószínűleg a figyelmeztető matricáért mentek vissza az autóhoz a közteresek, ez okozhatta a bajt.

Persze elinduláskor akár gyanús is lehetett volna, hogy nem mozog kellően könnyedén a bajor SUV, ám az útpadka közelsége miatt esetleg azt hitte a hölgy, hogy azon áll fel és le. A szakszerűtlen leszerelés egyébként látszólag okozhatott némi kárt a BMW-n, a kérdés, hogy ilyen esetben ez kinek a felelőssége.

KRESZ szerint elindulás előtt meg kell győződnünk az autó megfelelő műszaki – menetkész – állapotáról, például akár egy lapos kerékről, így, ha ezt megtette volna a sofőr, biztos feltűnik az extra „dísztárcsa”. Persze az vesse rá az első követ, aki maga bűntelen: a legtöbbünk biztosan nem járja körbe minden indulás előtt az autóját, nézi át az összes világítást és egyebeket.

Az autóval egyébként mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyre álltak, így az intézkedés jogos, etikai szempontból már más kérdés, hogy mi szükség a bilincselésre – ahogy ezt már mi is írtuk tavaly nyáron –, ráadásul a figyelemfelkeltő matrica nélkül mennyire szabályszerű így eljárni. Annyi biztos, hogy a legjobb, ha parkolást követően ellenőrizzük a ránk vonatkozó táblák hatályát, így elkerülhetők a hasonló incidensek. Legrosszabb esetben egyébként mindenkinek van lehetősége 15 percet nyerni egy ilyen helyzetben, méghozzá az alábbi módon.

Depositphotos