2023. május 15. | 11:06

Több vagyontárgyat is lefoglaltak a háború kitörése óta, ezeket szeretnék most árverésre bocsátani.

Amikor bő egy évvel ezelőtt Oroszország megtámadta Ukrajnát, akkor utóbbi rengeteg szankciót vezetett be. Nem csak az ellenséges országgal, de annak állampolgáraival szemben is.

Ezek jellemzően az ott tanyázó orosz oligarhákat érintették. Olyan jogszabályokat és rendeleteket hoztak, amelyekkel ezen emberek vagyontárgyait le tudták foglalni, még mielőtt kimenekítik azokat.

Nagyjából 102 ilyen vagyontárgy került az ukrán állam kezébe. Ez nem hangzik valami soknak, azonban ezek nem apróságok. Olyan tételek kerülnek most kalapács alá, mint luxusautók, luxusingatlanok és bányák. Azon belül is egy titánbánya, amelynek nem csak a két országban van jelentősége.

Az ott termelő vállalat világvezetőnek számít, hiszen nem csak repülőgépekbe, de az űriparnak is szállítanak titánt. A vállalatot még februárban foglalták le orosz tulajdonosától, most árverésen szeretnék értékesíteni.

A vállalat egyébként 284 alkalmazottat foglalkoztat, akiknek nem került veszélybe munkájuk a huzavona miatt. Az ukrán állami vagyonkezelő képviselője, Rusztem Umerov elmondta, hogy a termelést sikerült helyreállítaniuk.

Az árverés után megszerzett összegeket az ukránok arra fordítják, hogy újjáépítsék lerombolt városaikat. Ez persze egy darabig még várat magára, hiszen a háború még tart.

Depositphotos