szerda - 2023. szeptember 27.
19 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A legjobb autós családi kirándulás Ausztriában

2018. október 06. | 07:46

Ha gyerekbarát autós túrára vágysz, íme egy Bécsből induló körutazás, melyben olyan programok szerepelnek, mely a fiatalabb gyerkőcöket is lekötik.

Társszerző: Hajdu Balázs

Ausztria legjobb családi kirándulásának megszervezéséhez nem szükséges semmi különös, még akkor sem, ha vezetni kell. Egy osztrák autós kirándulás izgalmas és igazán felüdítő családi program lehet.

Ausztria tele van kalandokkal, kulturális élményekkel, hagyományokkal, alább pedig igyekeztem összeállítani a legjobb gyerekbarát útvonalat. Az út kezdő-és végpontja Bécs, mely az egészen kisgyermekektől a tinédzserekig mindenkit lenyűgöz. Fontosabb állomáshelyek: Linz, Salzburg, Klagenfurt, Graz.
 

Útvonalterv Távolság Távolság
Vienna-Linz 146 km 2 óra 2 perc
Linz-Salzburg 131 km 1 óra 20 perc
Salzburg-Klagenfurt 228 km 2 óra 31 perc
Klagenfurt-Graz 136 km 1 óra 31 perc
Graz-Vienna 199 km 2 óra 12 perc
Teljes megtett távolság: 843 km 9 óra 36 perc

1. Megérkezés és az első benyomások a gyerekek számára

Akár jártál már Bécsben, akár nem, érdemes legalább egy vagy két napot eltölteni Európa legélhetőbb városában. Rengeteg a látnivaló, amire természetesen időt kell szakítani. A Schönbrunn Palotát a legkisebbek is csodálattal nézik. Ebéd előtt érdemes egy falatnyi kultúrát is fogyasztani, úgyhogy irány a Gyerek Múzeum a palota nyugati szárnyában. Itt lehetőség nyílik klasszikus korabeli ruhákban fotókat készíteni, majd a gyerekekkel közösen kiválaszthatjátok a megfelelő éttermet. A kultúra és történelem mellett a könnyed szórakozás is elérhető Bécsben, hiszen a Schönbrunn állatkertben is ott van a közelben.

Ha a gyerekek egy kicsit nagyobbak, és van némi zenei érzékük, akkor a Bécsi Állami Operaház, vagy a „Haus der Musik” kitűnő választás lehet. Fiatalabb gyerekekkel irány a Prater vidámpark, és a hatalmas óriáskerék, ahonnan elképesztő kilátás nyílik Bécs városára.

Ha a gyerekek szeretik a kastélyokat, érdemes megálni Belvedere-nél. Itt egy gyönyörű barokk palota vár rátok. Nagyszerű lehetőség kicsit rápihenni a Linz felé vezető útra.

Következő megálló: 2 óra és 2 perc

2. Következő állomás: Linz

Az E40-es számú útvonalon nyugati irányba haladva, 2 órányi autózás után Linzbe érkeztek. Linz Ausztria harmadik legnagyobb városa, közel található az osztrák-cseh határhoz, a Duna partján.
A város izgalmas, nyüzsgő gasztronómiai élettel rendelkezik, így nagyszerű kalandok várnak az egész családra. Érdemes kipróbálni új ételeket, helyi specialitásokat, és megtapasztalni a város nemzetközi hangulatát. Linz rengeteg német, olasz, svájci és holland turistát vonz évente.

Linzben tehát mindenki talál magának megfelelő helyet, és ételt: ha a család valódi olasz ízekre vágyik, ha szeret múzeumokban, kápolnákban, parkokban barangolni, akkor Linz nem okoz majd csalódást. 

Következő megálló: 1 óra és 20 perc

3. Gyerekprogramok Salzburgban

Megnyugtató hír, hogy Salzburg nem csupán a felnőttek, hanem a gyermekek számára is rengeteg érdekességet tartogat. Linz és Salzburg között lévő távolság kevesebb mint másfél óra alatt leküzdhető, a látnivalók megtekintésére ezáltal több idő marad.

A Hohensalzburg Erőd egy kihagyhatatlan látnivaló a városban. Az épület Közép-Európa legnagyobb, és legjobb állapotban lévő erődítménye, mely egy domb tetején található, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra. Innen könnyedén megtervezhető a városi látnivalókhoz vezető útvonal. Ha ebédidőben érkezel, az erődben étterem is található – itt ebédelni olyan élményt ad, melyről a gyerekek a kirándulás hátralévő részében beszélni fognak.

Ha a gyerekek érdeklődnek a nagy gépek, járművek iránt, akkor a Hangár 7 Repülőmúzeum kifejezetten érdekes lehet számukra. A Red Bull alapítója salzburgi származású, a város repülőtreén lévő egyik hangár pedig tele van az ő játékszereivel. A hangár maga egy lenyűgöző, üvegből és fémből készült épület, tele csodálatos repülőgépekkel. Itt is van étkezési lehetőség, mielőtt a következő helyszín felé továbbindulunk.

Salzburg városa tele van számtalan történelmi épülettel, valamint néhány szabadtéri park, mint a Mirabell Kert, vagy a Hellbrunn Kastély, ide is érdemes ellátogatni. Valamint ne feledd, Salzburg Mozart városa.

Következő megálló: 2 óra és 31 perc

4. Irány Klagenfurt

Miután kijelentkeztél a szállodából Salzburgban, tankoljatok fel egy kis reggelivel, és indulj dél felé. Következő állomás ugyanis Klagenfurt, mely rengeteg szórakozási lehetőséget nyújt gyerekek számára is. A lenyűgöző látvány mellett, számos izgalmas helyet kereshetünk fel a városban.

A Wörthi-tó a város szomszédságában helyezkedik el, vétek lenne kihagyni. Érdemes szálláslehetőségek után nézni a környéken – a gyerekek garantáltan nem felejtik az ott töltött éjszaka élményét. A kristálytiszta vizű tó mellett hegyek magasodnak, még a levegő is egészen más errefelé.

Az Alapjárat is ellátogatott a Wörthi-tó partjára, ahol májusban Volkswagen-találkozót rendeztek. Az élménybeszámolóban számos képet és egy korrekt galériát is találhatsz.

A Planetárium, az EboardMuseum, a Karintiai Modern Művészeti Múzeum nagyszerű tudományos és kulturális célpont lehet, ezen kívül számos kápolna, és történelmi épület színesíti a város látképét. A gyerekek kedvence lehet a Minimundus, ahol világszerte ismert épületek kicsinyített mását (1:25) tekinthetitek meg. Nem csak a különlegesen szép és jól kidolgozott épületek érdekesek: ez a park kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a család közösen megtervezze a jövő lehetséges utazási célpontjait.

Következő megálló: 1 óra és 31 perc

5. Úton Graz városa felé

Graz mindössze másfél órányi útra van Klagenfurttól. Az első megálló a Művészetek Háza. Az épület kívülről földönkívüli űrhajónak tűnik, ami önmagában rendkívül vonzó a gyerekek számára. A múzeumban a kortárs képzőművészet alkotásaival találkozhattok, egymást váltják a különböző kiállítások, melyekről érdekes beszélgetéseket folytathatunk a gyerekekkel. Korai napszakban érdemes ide ellátogatni, az épület viszont kivilágítva is lenyűgöző, úgyhogy vacsora után is vissza lehet térni.

A Kastélydomb egy kihagyhatatlan szabadtéri helyszín. Nem csak a fantasztikus kilátás, hanem maga a felfelé vezető út miatt is: a feljutás egyik módja a hegy belsejében lévő, 100 éves üveglift, vagy a sportosabbak számára 260 lépcső árán is megtehető a felfelé vezető út.

Ha vannak állatbarátok a családban, akkor érdemes ellátogatni a Spanyol Lovasiskolába, mely egy Piber nevű kis falucskában található. Itt tenyésztik a híres lipicai típusú lovakat. A gyerekek nagyon fogják élvezni a különleges lovak látványát.

Következő megálló: 2 óra és 12 perc

6. Visszatérés Bécsbe

Ha végeztél a grazi kalanddal, irány újra Bécs – kicsit több, mint 2 órás, csodálatos út. Ha kedved tartja, hosszabbítsd meg a tartózkodást. Biztosak vagyunk benne, hogy lesz miről beszélgetni a hazafelé vezető úton.

Édes kis PötTY: Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI – Teszt + Videó! Mini-s túra lesz szombaton!

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!