2022. december 22. | 10:14

Az eset azért is különösen kínos, mert egy szomszédos országban derült csak ki.

A román távközlési miniszter delegációjában utazott Dragos-Cristian Vlad, a helyi digitalizációs hatóság (ADR) elnöke. Saját szolgálati autójával szeretett volna átkelni a moldovai határon, ahol eleinte nem engedték át.

Miután a moldáv határőrök ellenőrizték rendszereikben az autókat, a hatóság elnökének autójáról kiderült, hogy azt körözik az olasz hatóságok lopás gyanúja miatt. Először tovább engedték, így az intézményvezető a célul kitűzött tárgyalásokra el tudott menni.

Ezzel szemben visszafele már felhívták a chisinaui román konzulátusról, hogy autóját mégiscsak le kell adnia. Az intézményvezető szerint egyébként pont az ilyen esetek miatt lenne szükség az EU-s országok adatbázisainak összekapcsolására, bár a vicc a történetben, hogy ezen a rendszeren az ő intézményének kéne dolgoznia.

Romániában egyébként nem ez az első ilyen eset, amiben valamilyen magasrangú tisztségviselő szolgálati járművéről kiderül, hogy lopott. Az ADR a negyedik közintézmény 2010 óta, aminél ilyen gyanú merült fel vagy bizonyosodott be.

Az intézményvezető szolgálati autóját egyébként még 2017-ben kobozta el a helyi adóhatóság (ANAF) jogerős ítélet alapján. Ezután adták ingyenesen használatba a távközlési minisztériumnak.

Onnan átszervezés útján jutott el a közlekedési és távközlési infrastruktúra minisztériumához. Miután onnan kifutott, 2020-ban került át a román digitalizációs hatósághoz, ahol nem sokkal később az intézményt vezető Vlad vette fel az autót.

Friso Gentsch / Picture Alliance / Getty Images