péntek - 2023. január 27.
0 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 630 Ft
100 674 Ft
D 692 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Ma 9 éve halt meg Paul Walker

2022. november 30. | 10:14

Nem csak színészként futott be Paul Walker, de az autóstársadalomban is népszerű név lett a Halálos Iramban filmek után.

Gyerekszínészként kezdte pályafutását, majd szappanoperákban, később nagyfilmekben játszott Paul Walker. Egészen fiatalon is voltak sikerei a '90-es években, de a valódi hírnevet 2001-es szerepe jelentette az első Halálos Iramban filmben.

A film akkoriban még az autókultúrát is megjelenítette az akció és a maffialeszámolás mellett, így átélhetőbb volt. Hamar felkapottá vált és mindenki ismerte a főszereplőket alakító Vin Dieselt és Paul Walkert - mint Brian O'Conner.

Később a szereplőgárdához aztán csatlakoztak más népszerű színészek és előadók is, de a főszereplőpáros a harmadik rész kivételével végig maradt. A hetedik rész forgatása zajlott, amikor Paul Walker halálos autóbalesetet szenvedett.

Egy valenciai jótékonysági rendezvényen vett részt barátjával, Roger Rodasal 2013. november 30-án. Onnan Roger akkor új sportautójával - ami egyébként a kor egyik csúcsportautója volt -, egy 2005-ös Porsche Carrera GT-vel indultak haza. Állítólag látták versenyezni a színészt és barátját, de ami biztos, hogy olyan 130-150 km/óra sebességgel haladtak olyan szakaszon, ahol 72 km/óra a megengedett sebesség.

Végül Roger éjszaka Santa Clarita városában elvesztette uralmát a 610 lóerős autó felett, és először egy lámpaoszlopnak, majd végül egy fának csapódott. Az autó azonnal kigyulladt és mind a ketten meghaltak a balesetben. A történtek után Paul apja Roger családját, míg lánya a Porschét hibáztatva perelt évekig.

A Halálos Iramban hetedik része emiatt megakadt, de végül befejezték a filmet és szép emléket állítottak a színésznek. A testvérével és némi számítógépes trükközéssel elkészült a film, aminek a végén Paul egy megható jelenetben elhajt a naplementében. Szép gesztus ez egy színész előtt, akinek lényegében ez a filmszéria volt a karrierje csúcsa.

Paul nem csak a filmekben, de a magánéletében is autórajongó volt. Garázsában olyan különlegességek álltak, mint egy Mercedes 560 SL, egy Rolls Royce Ghost vagy egy Ferrari Testarossa. Amellett, hogy gyűjtötte, használta is az autókat. Több amatőr versenyen járt, ahol rajthoz állt M3-as BMW-jével vagy egy Ford Mustang Bosszal.

Sokan azt mondják akik ismerték, hogy Paul a siker és a pénz ellenére önmaga tudott maradni. Nem szállt el, és rengeteget adakozott élete során. Saját jótékonysági szervezetet is alapított, a Reach Out Worldwide-ot, ami természeti katasztrófákkal kapcsolatban nyújt azonnali segítséget akár pénz, akár szakember formájában.

Annak ellenére, hogy Paul Walker 9 éve nincs köztünk, annyira egybeforrt a neve a Halálos Iramban szériával, hogy a készítők visszahoznák a következő részekre. Elgondolkoztak azon, hogy CGI-technikával és dublőrökkel hogy lehetne megoldani azt, hogy a széria gerincét adó egy színész visszatérhessen a következő nagyszabású autós akciófilmbe.

Ez persze egyféle tisztelgés a színész karrierje előtt, viszont kérdés, hogy mennyire van szükség egy ilyen jellegű karakter erőltetésére. Bár az is tény, hogy a széria legutóbbi részein a látványvilág, az autók és a karakterek mellett talán csak Vin Diesel hajszerkezete nincs túltolva.

Getty Imagies/ Archive Photos/ Stringer
Lecsúszott az útról autójával, átszúrta a fejét egy sorompó Hogyan ne vegyél törött autót?

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!