Tízből hat autós állítja, hogy betartja lakott területen belül az 50 km/órás sebességhatárt, különösen a nők, akiknek a 74 százaléka nem megy gyorsan városban – derül ki a K&H biztos jövő felméréséből. A kutatásban 500 ember vett részt.

Az elmúlt években rengeteg balesetet okoztak a gyorshajtók a magyar utakon, a rendőrségi statisztikák szerint a személysérüléses balesetek 30-40 százalékának a gyorshajtás az oka. A koronavírus-járvány miatt ugyan javultak a magyarországi baleseti statisztikák, hiszen jelentősen csökkent az autósforgalom márciusban és áprilisban, de egyszer feloldják majd a korlátozásokat, és amikor az autók nagy része visszatér az utakra, a sebesség továbbra is kulcsfontosságú lesz.


Fotó: Mészáros Zsolt

Az mindenesetre biztató, hogy a K&H biztos jövő felmérése szerint az autósok többsége – saját bevallása szerint – betartja a sebességhatárokat. Városban a sofőrök 59 százaléka nem szegi meg az előírt 50 km/órás sebességhatárt, vagyis tízből hatan kerülik a gyorshajtást lakott területen belül. A nők szabályosabbak, 74 százalékuk tartja be az 50-es sebességhatárt, míg a férfiaknak csak a 46 százaléka mondta ugyanezt. A nyugati megyékben mozgó autósok szintén a szabálykövetőbbek közé tartoznak, 65 százalékuk azt vallotta, hogy odafigyel a korlátozások betartására.

Városon kívül már más a helyzet, a megkérdezett autósok alig több mint fele, 52 százaléka megy gyakorta maximum 90 km/órás sebességgel. A nők itt is fölényben vannak a férfiakhoz képest, 71 százalékuk nem lépi át a 90-es korlátot, 30 százalékuk pedig maximum 100-zal megy, miután elhagyja a lakott terület vége táblát (bár mint tudjuk, az nem oldja fel a jelzett sebességkorlátozást).

Az autópályákon vegyes képet mutat az autósok magatartása. A megkérdezettek átlagosan 127 km/órával közlekednek, azaz a megengedettnél (130 km/óra) picivel lassabban haladnak. Az autósok harmada 120 km/óránál is lassabban hajt, ez a nők 49, a férfiak 22 százalékára igaz. Ebből az következik, hogy az autópályákon a megkérdezett sofőrök 70 százaléka egyszer sem lépi át a 130-as sebességkorlátozást.


Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

Elenyésző volt azoknak az embereknek a száma, akik bevallották, hogy sűrűn megszegik a sebességhatárokat. Az autósok 2 százaléka azt mondta, hogy általában 61 km/órát meghaladó sebességgel közlekedik városon belül. Városon kívül a 90-es sebességhatárt rendszeresen átlépő autósok aránya 4 százalékos. A sztrádán közlekedőknek ugyancsak 4 százaléka lépi át sűrűn a 141 km/órás sebességet.