2023. november 27. | 15:04

A mai világban már nem ritkák a több száz vagy akár ezer lóerő feletti teljesítményre képes autók. De ez azt jelentené, hogy annyi igazi, élő négylábú paripa darabszámával egyenlő potenciált kapunk? Ehhez tudnunk kell azt is, hogy valójában hány lóerős a közkedvelt patás állat.

Manapság már nem ritkák a gyári állapotukban is 2000 lóerő feletti sportkocsik, melyek esetenként akár négy személy szállítására is alkalmasak – ugye, Koenigsegg? Így joggal merül fel az emberben a kérdés, hogy mit jelenthet a több ezer lóerő. Ennyi valódi, élő állatot?

Az eredeti elnevezés több mint kétszáz évvel ezelőtt fogant meg. A brit James Watt 1780-ban találta ki azért, hogy új találmánya, a gőzgép teljesítményét összehasonlítsa az addig termelésben javarészt használt igáslovakéval, ezzel be szerette volna bizonyítani, hogy a gép többre képes, mint az állat.

Számításai szerint egy lóerő egy másodperc alatt 30 cm-rel mozdított meg 250 kilogrammot. Persze Watt számítása nem mutatja ki valójában egy ló igazi erejét, de akkor jó alapot szolgáltatott, és bizonyította, hogy a gépeknek van jövője az iparban – talán ma nem tartanánk ott, ahol, ha ő nem szerette volna ennyire megváltoztatni az emberek véleményét.

Nos, most nem szükséges tovább agyalnunk, ugyanis a Donut Media csapata kellően őrült ötlettel állt elő. Kíváncsiak voltak, hogy a lóerőnek hívott – egyébként elavult – mértékegység mennyire felel meg a valóságnak, azaz egy ló tényleg annyit teljesítményt ad-e le, mint amit róla elneveztek.

Ezért fogtak egy motor nélküli Honda Civicet, egy teljesítménymérő padot, majd ezek elé kötöttek egy csörlő segítségével egy igazi lovat. Az állat elkezdte húzni a kötelet, ami meghajtotta a csörlő és a kocsi váltóján keresztül a kerekeket, amik a padba szerelt görgőket.

Az így beérkezett adatokat kielemezve és a keréken mért teljesítményből visszakövetkeztetve kijött, hogy a videón szereplő ló teljesítménye meghaladja az egy lóerőt. 5,7 lóerő jött ki, ez is bizonyítja, hogy egy ló többre képes, mint amihez nevét adta.

Depositphotos