2023. november 16. | 11:22

Hősből elsőszámú közellenséggé vált a Tesla egykori alkalmazottja.

Valószínűleg kevesen ismerik Lukasz Krupski nevét, így kezdjünk egy rövid történeti áttekintéssel. A férfi a Tesla egykori alkalmazottja, 2019 márciusában tagja volt annak a csapatnak, amely Norvégiában készítette elő az autókat a megrendelők számára, akik egy Oslóban található kiállítóközpontban tervezték átvenni rendelésüket.

Az egyik munkatárs babrált valamit a töltőberendezéssel, emiatt a helyszínen tűz ütött ki. Krupski azonnal reagált a vészhelyzetre, kirántotta a töltőt egy Model 3 alól, majd pusztakézzel kihúzta a megolvadt kábeleket. A hősies cselekedetet végrehajtó férfi súlyos égési sérüléseket szenvedett.

Krupski önfeláldozó akciójának híre Elon Musk fülébe is eljutott, a Tesla vezérigazgatója egy személyes emailben gratulált munkatársának. A bajok akkor kezdődtek, amikor hősünk válaszolt a nagyfőnök levelére, melyben kitért arra, hogy a vállalat norvégiai bázisán nem igazán veszik komolyan a biztonsági előírásokat. Krupski kiemelte, hogy nem volt tűzoltókészülék a közelben, az eset színhelyén pedig kartondobozok, és egyéb gyúlékony tárgyak hevertek.

A jóhiszeműen eljáró férfi közvetlen felettesei nem örültek annak, hogy ő a vezérigazgatóval diskurál az említett hiányosságokról. Krupski azt állítja, a főnöke kijelentette, nincs jövője a Teslánál, egy másik munkatárs pedig azzal fenyegetőzött, hogy hátba szúrja Krupskit egy csavarhúzóval.

A korábban hősként ünnepelt férfit 2022-ben kirúgták. Ettől annyira dühös lett, hogy az általa aggályosnak vélt biztonsági problémákról képeket is készített, majd bizalmas belső adatokat és információkat szivárogtatott egy német napilapnak. Nyilvánosságra kerültek a Tesla Autopilot rendszerével kapcsolatos hiányosságok, valamint a Cybertruck modell körül kialakult problémák, emellett a sajtó a személyzetről szóló adatokhoz is hozzájutott.

Az esetnek természetesen jogi következményei is vannak. Az Egyesült Államok Autópálya Közlekedésbiztonsági Nemzeti Hivatala (NHTSA) többször is meghallgatta Krupskit az Autopilot ügyében, a Tesla ügyvédjei pedig a károsult dolgozók igazát próbálják érvényre juttatni. A Tesla európai főhadiszállása Hollandiában található, az országos Adatvédelmi Hatóság a Krupski által elkövetett szabálysértés súlyosságát vizsgálja.

Eközben a vádlott perrel fenyegeti a Teslát, szerint ugyanis méltánytalanul jártak el vele szemben. Krupski legnagyobb problémája ezzel kapcsolatban az, hogy jelenleg nincs pénze ügyvédet fogadni.