2020. július 04. | 13:40

A Forbes által közzétett 2020-as listán a focisták és az úszók dominálnak.

Az üzleti magazin a magyar sportolókat gyűjtöte listába pénztermelési képességük alapján. Mindez azt jelenti, hogy nem kizárólag a tehetség vagy az elért eredmények alapján készült a rangsor, sokkal inkább az alapján, hogy ki hogyan építi márkáját, hogyan használja ki az adódó üzleti lehetőségeket.

A legjobbak közé Michelisz Norbert és Keszthelyi Vivien fért be az autósport kapcsán. Michelisz a túraautó-világkupa megnyerésének köszönheti főként az előkelő helyezését, míg Keszthelyi Vivienről a Forbes szűkszavúan annyit ír, hogy jó úton halad, hogy ő legyen az első női versenyző a Forma-1-ben. Ez némiképp ellentmondásos annak tükrében, hogy egyrészt volt már női versenyző a Száguldó Cirkusz történetében, másrészt a legújabb W Series évadban nem szerepel Vivien neve. Persze nem kizárt, hogy a Forbes tud valamit, amit a nemzetközi sajtó többi szereplője nem. Én azért a magam részéről megkérdezném arról a bizonyos következő, hölgy számára fenntartott F1-es ülésről Jamie Chadwicket is, bár az igazat megvallva neki is meglehetősen mérsékeltek ezen irányú esélyei.

A lista eredménye több összetevő alapján alakult ki. Lássuk, melyek ezek!

1. Sporteredmények

A sporteredmények 40%-os súllyal számítanak a nem nyilvános pontszámba. Az azonban nem elég, hogy valaki jól szerepeljen, a sportág népszerűsége, nézetssége, valamint az elérhető pénzdíjak is fontos tényezők voltak. A hazai és nemzetközi eredményekhez sportági szorzót társítottak. Az, hogy a motorsport mekkora szorzót kapott, nem ismert, de a labdarúgás 10-est, az úszás 8-ast míg a vizilabda 2-est kapott, szóval annyi szinte borítékolható, hogy a focisták némi előnyből indultak az autósport szereplőivel szemben.

2. Közösségi média jelenlét

25%-os súlyt nyom a latba az, hogy ki mennyire számít influencernek. E tekintetben Michelisz Norbert és Keszthelyi Vivien sem volt feltétlenül hátrányban a többiekkel szemben, hiszen Norbit 140 ezren, Vivient 287 ezren kedvelik a Facebookon, és igen aktívak is a követőik. Nem pusztán a táborok nagyságát nézték, hanem az elköteleződést vizsgálták, azaz azt, hogy a Facebook és az Instagram követők milyen százalékban reagálnak a posztokra.

3. Hírteljesítmény

15%-ot számított a sportolók hírteljesítménye, ami alatt azt kell érteni, hogy a legolvasottabb, nem kizárólag sporttal foglalkozó országos médiumokban hányszor szerepeltek a sportolók. Az Imedia gyűjtése az Index, a 24.hu, az Origo, a HVG, a Népszava, a Magyar Nemzet, az nlc.hu, a Blikk, a hirado.hu, a Világgazdaság és a Forbes cikkeit vizsgálta. Figyelembe vették azt is, hogy az egyes sportolókról a Facebookon közzétett hírek milyen reakciót váltottak ki.

4. Hirdetők értékelése

15%-os súllyal vették figyelembe azt, hogy a nagy, szponzorációban aktív cégek, úgy mint az OTP, a Magyar Telekom, a Mercedes és a Spar milyen esellyel alakítana ki szponzorációs kapcsolatot egy sportolóval.

5. Hátra lévő aktív évek száma

5%-ban azt vették figyelembe, hogy kinek hány aktív éve lehet még hátra sportolói pályafutásából. Minél több, annál magasabb pontszám járt érte.

Magyarország 25 legértékesebb sportolója (a Forbes értékelése alapján):

1. Hosszú Katinka (úszás)
2. Milák Kristóf (úszás)
3. Gulácsi Péter (labdarúgás)
4. Szoboszlai Dominik (labdarúgás)
5. Michelisz Norbert (autósport)
6. Kapás Boglárka (úszás)
7. Dzsudzsák Balázs (foci)
8. Willi Orbán (foci)
9. Liu Shaolin Sándor (gyorskorcsolya)
10. Liu Shaoang (gyorskorcsolya)
11. Babos Tímea (tenisz)
12. Fucsovics Márton (tenisz)
13. Jakabos Zsuzsanna (úszás)
14. Cseh László (úszás)
15. Szilágyi Áron (kardvívás)
16. Keszthelyi Vivien (autósport)
17. Szalai Ádám (labdarúgás)
18. Rasovszky Kristóf (úszás)
19. Kozák Danuta (kajak-kenu)
20. Lékai Máté (kézilabda)
21. Bánhidi Bence (kézilabda)
22. Mikler Roland (kézilabda)
23. Baji Balázs (atlétika)
24. Varga Dénes (vízilabda)
25. Sallai Roland (labdarúgás)

Te egyetértesz a listával? Hiányolsz róla valakit? Írd meg kommentben!