Még a legkörültekintőbb sofőrrel is előfordulhat, hogy egy rossz pillanatban belefut a traffipaxba. Jogosan merülhet fel az emberben a kérdés, hogy milyen esetekben lehet mentesülni a gyorshajtás miatt kiszabott bírság megfizetése alól? Erre ad most választ a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító.

Gyorshajtás esetén általában közigazgatási eljárás indul, kivéve, ha a helyszínen megállítják a sofőrt a rendőrök. A közigazgatási eljárás során a hatóság alapvetően az elkészített fényképfelvételeket és a gépjármű-nyilvántartás adatait veszi figyelembe. A gyorshajtás miatt kiszabott bírság egy objektív jellegű szankció, ami azt jelenti, hogy a bírságot a gépjármű üzemben tartójával szemben szabják ki. A rendőrség az eljárás során nem nyomoz az elkövető sofőr kilétének megállapítása iránt. A bírság összege egyébként jogszabályban rögzített, a rendőrség tehát nem mérlegelhet, azt még méltányosságból sem mérsékelheti.

Traffipax
Fotó: Police.hu

A gyorshajtás alól igen szűk körben azonban lehetséges mentesülni, derül ki a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító közleményéből. Az egyik mentesülési ok, hogy ha azt a gépjárművet, amivel a szabályszegést elkövették, még a szabályszegést megelőzően ellopták az üzemben tartótól. Ilyen esetben a sértettnek még időben, a bírságot kiszabó határozat kézbesítését megelőzően feljelentést kel tennie a rendőrségen, máskülönben fizetnie kell.

A bírság megfizetése alól akkor is tud mentesülni az üzemben tartó, ha tudja igazolni, hogy gépjárművét kölcsönadta és a szabályszegést a kölcsönzés időtartama alatt követték el. A reklamálónak bizonyító erejű iratokkal kell igazolnia a kölcsönbe adás tényét. A nyilatkozatnak a következőket kell tartalmaznia:

  • a gépjármű hatósági jelzését (rendszámát),
  • az üzembentartó és a használatba vevő nevét, születési idejét, születési helyét, lakcímét,
  • nem természetes személy üzembentartó és használatba vevő esetén annak megnevezését és székhelyének (telephelyének) címét.

Ezek mellett azon időszak megjelölése is szükségszerű, amelyre a gépjármű használatát a használatba vevő az üzembentartótól átvette.

Sárga csekk

„Azon gépjárművek esetében, amelyek esetében kötelező menetlevelet vagy fuvarlevelet vezetni, a szabályszegő elkövető kilétének igazolására ezen dokumentumok is alkalmasak, amennyiben az előzőekben felsorolt adatokat tartalmazza. Ha az üzemben tartó megfelelően tudja bizonyítani, hogy nem ő követte el a gyorshajtást, úgy a rendőrség a bírságot a gépjármű tényleges használójával szemben fogja kiszabni” – olvasható a közleményben.