2022. március 07. | 12:00

Senkit sem akarok száguldozásra csábítani, de azért nem árt tudni, hogy mekkora sebesség túllépés mellett nem jár még gyorshajtás büntetés.

A gyorshajtás szabálysértés, amelyből akár szabadságvesztéssel járó bűncselekmény is kerekedhet, ha a megengedett sebesség túllépése ok-okozati összefüggésbe hozható az esetleges személyi sérüléssel, ne adj Isten valaki halálával végződő balesettel. Senkit nem buzdítok arra sem, hogy gyorsabban menjen, mint lehet, ártani azonban nem árt, ha tudod, mekkora sebességtúllépéseknél úszhatod még meg a büntetést!

Traffipax
Kép: Ujj Péter Tamás / Alapjárat.hu

Az elején tisztázandó, hogy eltérő büntetésre kell számítani, ha az embert kamera méri be, vagy ha a rendőr személyesen csípi nyakon és gyorshajtás miatt helyszíni bírságot kap. Helyszínelés híján ugyanis csak jogszabály szerint meghatározott bírságot kaphatunk, olyat, ami a közigazgatási eljárás keretében – az objektív felelősség elve alapján a gépjármű tulajdonosának vagy üzembentartójának - jogosan kiosztható. Ez jelenleg minimum 30 ezer forint, de akár 300 ezer is lehet.

Ennek megfelelően az összesen 365 darab telepített és 160 hordozható kamera „érzékenységi küszöbe” (a sebesség, ahol működésbe lép) is úgy van beállítva, hogy a kihágás biztosan elérje ezt a törvényben meghatározott 30 ezres szintet. Ellenben, ha bemérik az embert és a rendőr utána közvetlenül megállítja, akkor lehet kapni alacsonyabb sebességtúllépésnél is helyszíni bírságot. Ebben az esetben az intézkedő rendőr - a kihágás súlyosságához igazodóan - saját hatáskörben határozza meg a büntetés mértékét 5 és 50 ezer forint között.

Na de pontosan milyen bírságokra lehet számítani gyorshajtás esetén, illetve mennyivel lehet a sebességhatár felett menni, hogy abból biztosan ne legyen még gyorshajtás büntetés? Ebben lehet az ember segítségére az alábbi táblázat. Elemzése közben nem szabad megfeledkezni arról, hogy az autók sebességmérője nem pontos, valamivel többet mutat a valóságnál, ezért mi GPS-sebességeket mutatunk. A táblázat a 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet 1. számú melléklete alapján készül úgy, hogy az adatokba bele van kalkulálva a traffipaxok hibahatára is, ami 100 km/órás sebességig 3 km/óra, felette 3%.

Gyorshajtás büntetés táblázat

A táblázatból látszik, hogy például az M5-ös autópálya kivezető szakaszán érvényben lévő 70 km/órás sebességhatár mellett a telepített VÉDA-traffipax csak 88 km/h felett lép működésbe (tehát körülbelül 90-nel kell mennünk ahhoz óra szerint, hogy lefotózzon), alatta nem kell számítanunk bírságra. De ez nem zárja ki azt, hogy éppen azon az útszakaszon „trafizó” rendőrök már akár 74 km/órával bemérjenek, megállítsanak és a helyszínen megbüntessenek minket néhány ezer forintra.