Az elején érdemes tisztázni: a gyorshajtás szabálysértés, amelyből akár szabadságvesztéssel járó bűncselekmény is kerekedhet, ha a megengedett sebesség túllépése ok-okozati összefüggésbe hozható az esetleges személyi sérüléssel, ne adj Isten valaki halálával végződő balesettel. Senkit nem buzdítok arra sem, hogy gyorsabban menjen, mint lehet, ártani azonban nem árt, ha tudod, mekkora sebességtúllépéseknél úszhatod még meg a büntetést!

Traffipax

Az elején tisztázandó, hogy eltérő büntetésre kell számítani, ha az embert kamera méri be, vagy ha a rendőr személyesen csípi nyakon és gyorshajtás miatt helyszíni bírságot kap. Helyszínelés híján ugyanis csak magasabb bírságot kaphatunk, olyat, ami a közigazgatási eljárás keretében – az objektív felelősség elve alapján a gépjármű tulajdonosának vagy üzembentartójának - kiosztható. Ez jelenleg minimum 30 ezer forint.

Ennek megfelelően az összesen 365 darab telepített és 160 hordozható kamera „érzékenységi küszöbje” is magasabbra van állítva, azaz gyorsabban kell menni ahhoz, hogy a kihágás elérje ezt a minimum 30 ezres szintet. Ellenben, ha bemérik az embert és a rendőr utána közvetlenül meg is állítja, akkor bizony lehet kapni alacsonyabb helyszíni bírságokat is már a megengedett sebesség minimális túllépéséért is.

Na de pontosan milyen bírságokra lehet számítani gyorshajtás esetén, illetve mennyivel lehet a sebességhatár felett menni, hogy abból biztosan ne legyen még büntetés? Ebben lehet az ember segítségére az alábbi táblázat. Elemzése közben nem szabad megfeledkezni arról, hogy az autók sebességmérője nem pontos, valamivel többet mutat a valóságnál (hogy mennyivel, ez konkrét modellenként eltérhet), ezért a táblázat GPS-szerinti sebességeket tartalmaz. Az adatokba bele van kalkulálva a traffipaxok hibahatára is, ami 100 km/órás sebességig 3 km/óra, felette 3%.

Gyorshajtásért kiszabható büntetések

A táblázatból látszik, hogy például az M5-ös autópálya kivezető szakaszán érvényben lévő 70 km/órás sebességhatár mellett a telepített VÉDA-traffipax csak 88 km/h felett lép működésbe (tehát körülbelül 90-nel kell mennünk ahhoz óra szerint, hogy lefotózzon), alatta nem kell számítanunk bírságra. De ez nem zárja ki azt, hogy éppen azon az útszakaszon „trafizó” rendőrök már akár 74 km/órával bemérjenek, megállítsanak és a helyszínen megbüntessenek minket néhány ezer forintra.