2020. október 10. | 08:57

Donald Trump biztonságát a „Szörnyeteg” névre keresztelt Cadillac garantálja.

Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke. Finoman szólva is ellentmondásos figura, szókimondó nyilatkozatai gyakran hatalmas port kavarnak világszerte. Trump jelenleg az idén novemberben esedékes elnökválasztás kampányának hajrájában van. A fogadóirodák szerint a demokraták jelöltje, Joe Biden várja jobb esélyekkel a voksolást, Trump ráadásul elkapta a koronavírust is, ami tovább hátráltatja kampánytevékenységét.

Az USA mindenkori első emberének mindenesetre a legmagasabb szintű biztonságra van szüksége. Ez természetesen az elnöki autó kialakításában is tetten érhető. Ha kíváncsi vagy, milyen járművel utaztatják az amerikai elnököt, a következő összeállításból megtudhatod.

A Kennedy-gyilkosság után növelték az elnöki autó biztonsági fokát

John F. Kennedy megnyerő stílusának és kinézetének köszönhetően az amerikai hölgyek nagy kedvence volt. Az elnöki autó akkoriban egy nyitott tetejű Lincoln Continental volt, mely a történelmi ismereteink alapján nem bizonyult elég biztosnak.

1963. november 22-én Kennedy merénylet áldozata lett Dallas városában. A világsajtót bejárt, elhíresült felvételeken látszik, ahogy az elnök golyót kap a fejébe – ha akkor egy páncélozott járműben ül, túlélhette volna a támadást, a világ történelme pedig egészen biztosan másképp alakult volna. Utódja, Lyndon B. Johnson úgy döntött, hogy lejárt a nyitott tetejű elnöki autó ideje. Richard Nixon idejében még több páncélborítást kapott a Lincoln, mely 1977-ben Gerald Ford, majd 1981-ben Ronald Reagan életét is megmentette. Utóbbi viszont súlyosan megsebesült a merényletben, a Lincoln Continentalt pedig egy Cadillac One modellre cserélték.

A „Szörnyeteg”, mely az elnök biztonságát garantálja

A jelenlegi elnöki autó nem véletlenül kapta a „Szörnyeteg” becenevet, a különleges kialakítású Cadillac ugyanis önmagában 10 tonnát nyom. A mostani modell 2018 óta áll Donald Trump szolgálatában, ám elődjét, Barack Obamát is hasonló járművel utaztatták.

A Fox News értesülése szerint a General Motors összesen 15,8 millió dolláros szerződést kötött a Fehér Házzal, amibe az elnöki hivatal által használt összes páncélozott limuzin beletartozik.

Mit is tud egészen pontosan ez a „Szörnyeteg”?

Az amerikai elnök autója a világ legbiztonságosabb járműve, szinte minden támadásnak képes ellenállni. A „Szörnyeteg” páncélozott ajtói körülbelül 20 centi vastagok és olyan nehezek, mint egy Boeing 757-es repülőgép ajtaja. Vegyi támadás esetén az autóban található egy oxigénpalack, az ablakok pedig páncélozott, golyóálló üveggel vannak ellátva. Csak a sofőr ablakát lehet lehúzni, azt is körülbelül 6-7 centiméterre.

Az acéllemezekkel megerősített karosszéria gyakorlatilag egy nagyobb robbanásnak is ellenáll. Az abroncsok is acélból készültek, így, ha a kevlárral megerősítettek gumikkal történne valami, az autó még akkor is képes lenne a haladásra.

A speciális Cadillacben természetesen elsősegélykészlet is található, mi több, egy hűtőt is elhelyeztek benne tele az elnök vércsoportjának megfelelő vértasakokkal arra az esetre, ha sürgősségi vérátömlesztésre lenne szüksége. A különböző kamerák, a navigációs rendszer, éjjellátó, különleges telefonvonalak mind az elnöki limuzin felszereltségében szerepelnek. Amennyiben az Egyesült Államok első embere autós üldözésbe keveredne, könnyedén lerázhatná magáról a követőkocsit, mivel a Cadillac képes a filmekben is előszeretettel megjelenített csúszós olajfoltot hagyni maga után. Bárki is legyen az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke, az autója garantáltan gondoskodik majd a biztonságáról.

  • Címkék: