2023. szeptember 18. | 14:02

Egy angliai férfi már néhány éve nem vezetett, mert nem érezte magát biztosnak az autóban, viszont most kapott még egy lehetőséget.

Hamarosan eléri századik életévét egy angliai férfi, Don Mitchell, aki új lehetőséget kapott. A jogosítványát 50 év vezetés után még 94 évesen tette le, mert bár tapasztalt volt, azt érezte, hogy már nem teljesen biztos magában a volán mögött.

Nagyon szeretett vezetni, de az öt évtized után maga adta vissza a jogosítványát, hogy ne legyen baj. Elmondta, hogy nagyon fájt neki meghozni ezt a döntést, ám így volt a legjobb.

Most azonban egy egészen új lehetőséget kapott, és 98 éves korában ismét volán mögé ülhetett. Ebben segítségére volt egy Egyesült Királyságban található szervezet, amely a Together We Can névre hallgat.

Egy olyan programban ülhetett újra a sofőrülésbe a 98 éves Don, amely kifejezetten a fiatalok számára indult el. A Young Driver nevű kezdeményezés lényege, hogy főleg a 17 éven aluliak már egészen korán megtanulják kezelni elzárt területen az autót és a bonyolultabb forgalmi szituációkat.

Ez a program országszerte több ponton is fut egyszerre. Kutatások kimutatták, hogy ha a fiatalokat úgy engedjük a jogosítványszerzés útjára, hogy korábban már megtanulták kezelni az éles és bonyolult helyzeteket, akkor végeredményben sokkal jobb sofőrök lesznek.

Ennek a programnak a keretein belül vezethetett újra a 98 éves Don Mitchell. Ezzel együtt egyébként ő lett a legidősebb sofőr, aki részt vett a kezdeményezésen, amióta azt elindították.

A férfi egy Vauxhall Corsát kapott, ami az általunk is jól ismert Opel Corsa Angliában árusított változata. A férfi elmondta, hogy nagyon jó érzés volt neki ennyi év kihagyás után újra autót vezetni a zárt pályán.

Persze nem hagyták teljesen egyedül, az autóban volt egy profi oktató, akinek voltak saját kezelőszervei. Don egyébként elmesélte vezetés közben, hogy a levezetett 50 év során kedvenc autója a Morris Minor volt, amit bármikor akár az út szélén állva is megszerelt, ha történt valami.

Young Driver