2024. február 13. | 10:59

Kinyomták a szemét a kisautónak az Autobahn aszfaltján, ez lett az eredménye.

A legtöbbször olyan videók futnak nagyot az internet bugyraiban, ahol különböző szupersportautókat hajtanak meg az Autobahn aszfaltján, jellemzően bőven 300 km/óra feletti végsebességgel.

A TopSpeedGermany és a NoSpeedLimitGermany YouTube-csatorna viszont arról ismert, hogy egészen hétköznapi autókat is megjáratnak a német autópályán. Utóbbin egy 2009-es, 1,2-es Volkswagen Polo tűnt fel, háromajtós kivitelben, ötfokozatú kézi váltóval.

A 60 lovas változat gyári végsebessége 157 km/óra, a 0-100-as gyorsuláshoz pedig 16,5 másodpercre volt szüksége. A tesztet a kis Polo számára nehezítette, hogy az anyósülésen is ültek, vélhetően az autó tulaja volt az.

Egy ilyen gyenge járművel már az autópályára történő besorolás is igazi kihívás, a gyorsítósáv minden méterét érdemes kihasználni, és simán el kell forgatni négyezerig az autót, ha gond nélkül be szeretne csatlakozni a sofőr a forgalomba.

Nem is fogta vissza magát a tesztet készítő videós, rendre ötezer fölé forgatta a motort, és viszonylag hamar el is jutottak a 150-es tempóig. Szerencsére nem volt túl sűrű forgalom az Autobahn sebességkorlátozástól mentes szakaszán a felvétel készítésekor, így szépen el tudott haladni a belső sávban anélkül, hogy letúrtál volna.

Végül a műszerfal szerint 175 km/óra lett a legnagyobb sebesség, amely a gyári adatokhoz képest szép teljesítmény egy ennyi idős, közel 240 ezer kilométert futott autótól. Persze egy komolyabb és nagyobb modellnél ez egy teljesen hétköznapi értéknek számít, nem lenne benne semmi érdekes.

Amennyiben a négyes Polo típushibái érdekelnek, nézd meg használttesztünket a modellről:

Volkswagen