szombat - 2023. február 04.
4.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 671 Ft
D 684 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Musk: Csak mert kiírok a Twitterre valamit, az nem jelenti azt, hogy az emberek el is hiszik

2023. január 23. | 14:08

Egy 2018-as Twitter bejegyzése miatt indult ellene per, ami kapcsán nyilatkozta ezt a milliárdos.

„Csak azért, mert én tweetelek valamit, nem jelenti azt, hogy az emberek elhiszik vagy aszerint fognak cselekedni” - védekezett egy bírósági tárgyaláson Elon Musk. A Tesla vezérigazgatója egy 2018-as tweetje miatt került bíróság elé, mivel több részvényes is beperelte.

Állításuk szerint a milliárdos egy Twitter posztjával súlyos veszteséget hozott nekik. Egy 2018-as posztról van szó, amiben az áll „Azt fontolgatom, hogy magántulajdonba veszem a Teslát 420 dollárnál. A finanszírozás biztosított".

A bejegyzésével lényegesen félrevezető kijelentést tett, a részvényese szerint pedig egyenesen hazudott, amikor elküldte a posztot. Esetében emiatt egy csoportos per zajlik, amiben a részvényesek már elhárították a magas jogi akadályokat.

Korábban az ügyben egyébként Edward Chen amerikai bíró úgy döntött, hogy Musk posztja meggondolatlan és valótlan volt. Az üzletember 30 percen át folyamatosan beszélt saját védelmében, ügyvédje szerint pedig csak technikai pontatlanságokat tartalmazott a poszt.

Továbbá azzal védekezett a Tesla vezetője, hogy a Wall Streeten egy csomó befektető szeretné, ha a Tesla meghalna. Példaként hozott fel olyan rövidtávú befektetőket, akik sokat nyernek azzal, ha egy vállalat részvényei esnek. Szerinte ezért az ilyen befektetők sokszor hamis történeteket terjesztenek az ügy érdekében, ami illegális kéne legyen.

Korábban egyébként egy Tesla részvényes elmesélte, hogy a Tweet elküldése után 5000 dollárt (bő 1,8 millió forintot) vesztett. Többen is úgy gondolják, hogy Musk 2018-as viselkedése példátlan és inkoherens volt vállalati szempontból, mivel pénzügyi vagy jogi elemzés nélkül lépett nyilvánosság elé.

A vádlottak között egyébként ülnek volt és jelenlegi Tesla igazgatók is, akiket a bíróság meghallgatott. Azzal kapcsolatban, hogy a Tweet és Musk ügylete befolyásolta-e mesterséges módon a Tesla részvényeinek árfolyamát, arról egy 9 tagú társaság fog dönteni.

Britta Pedersen/ Pool/ Getty Imagies
„A főispán hazaáruló" - ismét durvára sikeredett a debreceni akkugyárral kapcsolatos közmeghallgatás - VIDEÓ Zéró emissziós teherautók és buszok miatt sürgeti az EU-t négy tagország

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!