2023. november 22. | 15:13

Magyarországgal ellentétben határozottan nem éri meg a letteknél részegen volán mögé ülni, ugyanis nem csak jogsink, de autónk is bánja, ráadásul nem is országon belül kezd új életet.

Mivel nem vették kellően komolyan az autósok, az idei évtől szigorodtak az ittas vezetésre vonatkozó szabályok Lettországban. A súlyosan részeg sofőrök nem csak jogosítványuktól, de a vezetett gépkocsitól is elbúcsúzhatnak.

Az autóelkobzás lehetőségének bevezetését követő első hónapban 215 kocsit foglaltak le. Figyelembe véve, hogy Lettország népessége mindössze 1,9 millió fő, arányában elég nagy számról beszélünk.

A szigorítás következtében tehát olyan mennyiségű elkobzáshullám indult, hogy már márciusra megteltek a hatóságok raktárai és telephelyei. Ez nem azt jelenti, hogy innentől megússzák a bűncselekményt az elkövetők, hanem a tárolás helyett egy sokkal hasznosabb dolgot találtak ki a szervek, amiről már februárban is szó esett.

Konkrétan elküldik a lefoglalt autókat Ukrajnának. Egészen pontosan az ukrán hadseregnek és kórházaknak szállítják segítségnyújtásképp az amúgy használható, de rendszámuktól megfosztott járműveket.

Az ott érvényes szabályozás szerint akkor veszik el az autót, amennyiben a vezető véralkoholszintje meghaladja a 15 ezreléket, azaz már kellőképp részeg. Egy 80 kilogrammos egészséges felnőtt esetében ez öt korsó sör fogyasztása után mérhető érték.

Most a lettek büszkén jelentették be, hogy működik a rendszer, és legutóbb például 20 elkobzott autót adtak át 56 ezer euró (21,3 millió forint) értékben. Az egy autóra így jutó alig több mint egymilliós érték alapján kijelenthetjük, hogy nem a tehetősebb réteg szokott ittasan volán mögé ülni.

A rendszer bevezetése óta egyébként heti átlagban 30 (havi 120) autót foglalnak le a hatóságok, ami jobb érték, mint az első havi 215 darab, de így is kiemelkedően magas. Érdekes, hogy eközben Ausztriában már a visszaeső gyorshajtóknál is fontolgatják a lefoglalásos-elkobzós módszer bevezetését, hiszen, ha nincs mivel, akkor vélhetően kevesebben fognak száguldozni. Nálunk talán mindkét esetben jó lenne ilyesmi szigorítás...

Depositphotos