2023. június 15. | 13:15

Egy osztrák javaslat szerint a notórius gyorshajtók autóját első körben csak elkoboznák, de a visszaesők esetében árverésre is kerülhet a jármű.


FRISSÍTÉS (2024.01.23.): Hivatalossá vált, hogy 2024 márciusától elárverezhetik az extrém gyorshajtóktól elkobzott autókat Ausztriában. Persze lesz olyan eset, amikor nem véglegesen koboznak el járműveket, csak időszakosan veszik el a tulajtól, ilyenkor a hatóság mérlegel. De ha a sebességtúllépés lakott területen belül több mint 80, lakott területen kívül pedig több mint 90 km/óra, akkor azonnal végleg elveszik az autót, és akár árverésre is küldhetik.


A gyorshajtás a legtöbb országban a közúti balesetek egyik legfőbb okozója az ittas vezetés mellett. Nincs ez másként Ausztriában sem, ahol most Leonore Gewessler, a Zöldek politikusa egy törvénymódosítási javaslatcsomagot nyújtott be, amelyben a gyorshajtások szankcionálásáról is szó van.

A javaslat alapján ha valaki lakott területen legalább 60, míg azon kívül legalább 70 km/órával túllépi a megengedett sebességet, akkor autóját akár árverésre is bocsáthatják a hatóságok. Ezzel a politikus az extrém gyorshajtók ellen szeretne fellépni, akik tudatosan száguldoznak közúton.

Első körben két hétre koboznák el a járműveket, de ha különösen nagymértékű gyorshajtásról van szó, vagy visszaeső sofőrről, akkor szóba jöhet az autó elárverezése is. Erről az illetékes hatóság dönt majd minden esetben.

Az árverésből befolyt összeg 70 százalékát a közúti közlekedésbiztonság növelésére kellene fordítani a tervezet szerint, míg a fennmaradó 30 százalékot a helyi hatóságok kapnák.

Ha nem a járművel gyorshajtó sofőr a tulajdonos, akkor vezetéstől való eltiltás lépne életbe. Leonore Gewessler egy sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a gyorshajtás emberéletekbe kerül, ezért meg kell állítani ezt a tendenciát.

Sok helyen a városokban egyébként már tervben van a 30-as zónák számának növelése is, egyes statisztikák szerint ezzel jóval le lehetne csökkenteni a személyi sérülésekkel járó közúti balesetek számát. Ezek az intézkedések persze nagy vitát kavarnak.

Matthias Balk / Picture Alliance / Getty Images