2024. február 16. | 11:33

A hatról hét karakteresre bővített rendszámok sokakban felélesztették a szunnyadó művészt, így jócskán megnőtt az egyedi rendszámok igénylése, amivel az állam is jól jár, mert nem olcsó egyik változat sem.

2023-ban is igen magas szitnen kitartott a különleges rendszámok igénylése. Összesen 4817 darab kérésre készült rendszámot adtak ki tavaly a hatóságok.

Ebből 4160 úgynevezett egyénileg kiválasztott, míg 657 egyedi azonosító volt. A különbség a darabszámokban nem véletlen, ugyanis utóbbi közel négyszer annyiba kerül.

Az új formátumot még 2022. július 1-én vezették be, és csak az első félévben 3048 egyéni, valamint 604 egyedi rendszámigénylést adtak le a járműtulajdonosok. Ebben az évben a régi formátumból (6 karakter) 904 egyéni és 169 egyedi azonosítót adtak ki, azaz összességében valamelyest csökkent a számuk, a korábbi évekhez képest sokszor magasabb az érdeklődés még mindig.

Ez nem véletlen, hisz a hét karakteres típus sokkal nagyobb szabadságot ad a tulajdonosoknak a variációkra. Az új rendszerben legalább három, maximum hat betű, illetve a maradék szám karakter kombinációja lehetséges – természetesen a betűk és számok felváltva nem követhetik egymást, ahogy trágár vagy sértő megjegyzést sem tartalmazhatnak.

Érdekes, hogy az egyedi rendszámok esetében (amikor több variációt enged a formátum) a hat betű és egy szám a legnépszerűbb. Pedig ez nem egy olcsó mulatság: 435 ezer forintért lehet valakinek például BALAZS-1 feliratú rendszáma. Aki azt hinné, hogy a szokványos négy betű, három szám formátumú BA-LA-123 olcsóbb, az téved, a szabályalkotók ugyanis az egyediek közé sorolják ezt is, mivel az első betűpárosban nem csak magán- vagy mássalhangzók szerepelnek.

A BB-AA-123 ezzel szemben „csak” 112 450 forintba kerül, mert ez már az egyénileg kiválasztott kategóriába esik. A legnépszerűbb ilyen megoldások közé a BM, AU és a DR kezdetűek tartoznak. Az első a BMW tulajok választása, a második az Audi sofőröké, míg a harmadik a doktor titulusra utal. Aki tehát különleges rendszámra vágyik, de nem szeretne egy vagyont fizetni, jobban jár, ha a négy betű, három szám típusnál marad, melyből az első két betű csak magán- vagy csak mássalhangzó.

Korábban utána jártunk, hogy obszcén szavak milyen eséllyel igényelhetők rendszámként. Illetve megvizsgáltuk azt is, hogy a jelenlegi formátum körülbelül meddig tarthat ki.

Innovációs és Technológiai Minisztérium