2023. május 22. | 10:40

A megoldás azon az elven működik, hogy díjazza a normális közlekedőt.

Új balesetmegelőzési módszert találtak ki egy kanadai városban, Brossardban. A rendszer lényege, hogy intelligens sebességmérő lámpákat alkalmaznak.

Ezek úgy engedik a forgalmat, ahogy annak sebességét érzékelik. Ilyen lámpa Magyarországon is van, többnyire zöld, ha pedig gyorsan érkező autóst észlel, akkor pirosra vált.

Ezt viszont megcsavarták a kanadaiak, és megfordították az elvet. Egy iskola elé telepítették azt a lámpát, amely mindig piros és méri az érkező autók sebeségét.

Ha azt érzékeli, hogy egy autós szabályosan közeledik a megengedett legmagasabb sebességhatár alatt, akkor zöldre vált. Ha annál gyorsabban érkezik, egészen addig marad piros, míg az autós nem lassít a sebességhatár alá, esetleg meg is áll.

A rendszer neve FRED ("feu de ralentissement éducatif"), azaz oktatási célú forgalomcsillapító lámpa. A bot helyett répa elvén működik, tehát nem a szabálytalant bántja, hanem a szabálykövetőt jutalmazza.

A rendszert egy iskola előtti szakaszra szerelték fel, mert bár volt sebességhatárt jelző tábla, sokan csak akkor kezdtek lassítani, ha már jóval elhagyták a táblát. A FRED felszerelése előtt az autósok átlagsebessége a szakaszon 25 mérföld/óra volt, azaz nagyjából 40 km/óra.

A rendszer bevezetése után az átlagsebesség 18 mérföld/órára csökkent, ez már nagyjából 29 km/óra. Tehát már most eredményes, pedig egyelőre csak egy 90 napos próbafázisban van.

Depositphotos