2023. szeptember 29. | 09:16

Egyelőre keveset tudni a történtekről, de az informatikai rendszerrel lehet valami probléma.

Nem csak regionálisan, de világszerte leálltak a Volkswagen és a hozzá tartozó márkák egyes üzemei. A probléma hátterében állítólag informatikai fennakadás van, amely a gyárakon kívül a beszállítókat is érinti.

Nem csak a gyártósorok álltak meg a csoporton belül, de a levelezőrendszer sem működik szerda óta külföldi lapok információi szerint. Emiatt pedig rengeteg helyen megállt a termelés.

Németországban a Volkswagen alá tartozó wolfsburgi, emdeni, osnabrücki, hannoveri, drezdai és zwickaui üzemek álltak le teljesen. Emellett pedig a braunschweigi, kasseli, chemnitzi és salzgitteri alkatrészgyárak szintén megálltak, így mindenhol akadozik a termelés.

A probléma így nem csak a Volkswagen anyavállalatot érintette, hanem a leányvállalatokat is. Azon belül az Audi szóvivője mondott annyit a helyzetről, hogy világszerte leálltak az üzemeik és óriási problémával küzdenek.

A pontos okokat nem mondták el sem az Audinál, sem az anyavállalatnál. Csupán annyit közöltek, hogy teljes erővel dolgoznak a probléma megoldásán, hiszen amíg a szalagok állnak, addig óriási bevételkiesés és plusz költség sújtja őket.

Voltak bizonyos feltételezések arra vonatkozóan, hogy esetleg hackertámadás történt, de ezt semmi sem erősítette meg. A kisebb-nagyobb portálok részéről elindult a találgatás, de várhatóan lesz majd hivatalos közlemény a Volkswagentől.

A történtekben a győri Audi gyár is érintett, ahol szintén leállt a termelés. Egy lap megkeresésére a vállalatnál elmondták, hogy az autók és a villanymotorok gyártása állt meg a felmerülő IT-probléma miatt.

Elmondták, hogy dolgoznak a hiba elhárításán és hamarosan újraindulhat a termelés. Ők egyébként nem látnak arra utaló jeleket, hogy külső hatások okozták volna a zavart az informatikai rendszerben.

Sturcz Bertalan/ Alapjárat