Péntek 13 alkalmából álljon itt 13 autós babona

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-11-12, 12:51

Egyik furcsább, mint a másik. Te hiszel valamelyikben?

A közhiedelem úgy tartja, hogy péntek 13-a szerencsétlen napnak számít, a babona szerint ezen a napon nem szabad üzletet kötni, szerződést aláírni, telefont felvenni vagy utazni. Most megint megkaptuk a nyakunkba ezt a balszerencsésnek tartott dátumot, így elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy megnézzük, melyek a legfurcsább autós babonák, amiket állítólag tényleg betartanak néhányan.

Bőrkesztyűben vezető sofőr

Bizonyos kultúrákban a péntek szerencsétlen napnak, a 13-as pedig szerencsétlen számnak számít, a kettő kombinációja pedig igazi katasztrófával ér fel a babonások számára. Egy legenda szerint IV. Fülöp francia király parancsára tartóztattak le több száz templomos lovagot 1307. október (péntek) 13-án, ez a babona eredete. Más források szerint a Jézus Krisztust eláruló Júdás személyére utal a 13-as szám, mert ő volt az, aki tizenharmadikként ült az asztalhoz az utolsó vacsorán.

Most pedig lássuk, melyek a legfurcsább autós babonák:

1. Ne vegyünk levegőt, miközben elhajtunk egy temető mellett

E különös szokás mögött többféle eredetsztori áll, sokan azért tartják be, mert nem akarják megzavarni a halottakat. Néhányan abban is hisznek, hogy véletlenül akár egy szellemet is beszippanthatnak, ha mély levegőt vesznek a temető mellett.

2. Paskoljuk meg a kocsi tetejét, miután áthajtottunk a sárga lámpán

A kocsi tetejének megkopogtatásával fejezhetjük ki hálánkat a Mindenhatónak, hogy ezt a veszélyes helyzetet megúsztuk ép bőrrel. Vannak olyanok, akik még az ujjbegyüket is megcsókolják, mielőtt rácsapnak az autó tetejére.

3. Saját autónk összekarcolása önszántunkból

Ennek a babonának a hívei azt mondják, hogy egy vadonatúj vagy frissen festett autót csak úgy lehet megvédeni a csúnya karcolódásoktól, ha saját magad ejtesz kozmetikai kárt a kocsidon egy kevésbé látható helyen.

4. Ne vegyünk levegőt, amikor áthajtunk egy alagúton

Ez a babona a balszerencse megakadályozásáról szól. Hosszabb alagutak esetén ez a szokás azért kivitelezhetetlennek tűnik.

Alagútban közlekedő autók

5. Citromok kilapítása gumiabroncsokkal a balesetek elkerülése érdekében

Ez a babona Indiából származik, új autók esetében különösen fontosnak tartják ennek a rituálénak az elvégzését az indiaiak, akik szerint a citrom elhárítja a gonosz szellemeket, emellett az autót és a sofőrt is védelmezi. Kíváncsi lennék, hogy a citromlapítók mennyi ideig közlekedtek balesetmentesen a kocsijukkal.

6. Aprópénz dobálása a sofőrülés alá

Ez a babona az egészséges energiák (healthy vibes) létrehozásáról szól, illetve praktikus is. Mondjuk ha olyan helyen állunk meg, ahol fizetni kell a parkolásért, de a pénztárcánkban nincs elég apró. Ilyenkor elég benyúlni az ülés alá, mert ott találunk majd érméket, amiket be lehet dobálni a parkolóórába.

7. A madárkaki szerencsét hoz

Makacsul tartja magát az a hiedelem, hogy ha egy madár rápiszkít az autóra, az szerencsét hoz. Sokan nem is mossák le a madárürüléket a kocsijukról péntek 13-án, mert úgy gondolják, hogy az megvédi őket a balszerencsétől.

Madárürülékkel beterített Renault

8. Emeljük fel a lábunkat a pedálról, miközben áthajtunk a vasúti átjárón

Ennek a babonának az eredetét senki nem ismeri, de nagyon elterjedt a vasúthálózattal rendelkező területek küörnyékén. Valaki azt mondja, hogy ez a szokás megvéd attól, hogy fiatalon meghalj, más pedig azt állítja, hogy segít az igaz szerelem megtalálásában. Az igazi az lenne, ha egyszerre teljesülne a kettő.

9. Dudálj, mielőtt behajtanál az alagútba

Ez a gesztus egyesek szerint a szellemek elijesztésére szolgál, mások szerint az alagútban élő szellemek előtt tisztelgünk azzal, ha dudálunk egy nagyot az alagút bejárata előtt.

10. Olajcsere 5000 kilométerenként

Sok járművezető esküszik erre a babonára, attól függetlenül, hogy milyen modellt vezetnek. Ugyan ez nem feltétlenül számít káros szokásnak, sok szakértő egyetért abban, hogy a legtöbb modell esetében felesleges ilyen gyakran olajat cserélni a kocsiban. 

11. Rejtsd el a hüvelykujjadat, amikor egy temetés mellett hajtasz el

A japánok szerint ez a babona a halállal történő érintkezés miatt bekövetkező balszerencse elkerüléséről szól. Mások viszont úgy tartják, hogy a koporsó, amely mellett elhalad az ember, elnyeli a balszerencsét (már ha koporsós temetés mellett hajt el az ember).

12. Óvakodj a fekete macskáktól

Sokan hisznek abban, hogy balszerencsére számíthat az, aki előtt egy teljesen fekete macska megy át az úton.

Fekete macska

13. Ne beszélj hangosan az autód eladásáról, amikor benne ülsz

Az oroszok úgy vélik, hogy az autó értékesítése előtt időszak rendkívül kényes. Ha az autó meghallja, hogy az eladását tervezed és szervezed, akkor megsértődhet és otthagyhat téged az út szélén, állítják azok, akik hisznek ebben a babonában.

Kapcsolódó írások

Fura autós hiedelmek a világból. Te melyikben hiszel?
2018. április 13.
Az autózás és az utazás világa tele van furcsa hiedelmekkel, ezek némelyike a péntek 13-hoz kapcsolódik, de sok köztük a félreértés és a tudatlanság is.

További hírek