2024. január 09. | 11:54

Több ezer traktor vonult az utcákra Németországban. Az elégedetlen gazdák megbénították több nagyváros és közút forgalmát.

Tegnap reggel országos tiltakozásba kezdtek a német gazdák, miután kiderült, hogy temérdek eddigi támogatást akar megvonni tőlük a szövetségi kormány. Sokan már vasárnap elfoglaltak fontosabb utakat.

A mezőgazdasági gépekkel sztrájkolók többek között Berlinben, Bonnban, Hamburgban és Münchenben is akadályozták a közlekedést. A gazdák a tervezett megszorítások miatt kezdtek tüntetésbe.

A német szövetségi kormány a mezőgazdasággal foglalkozók támogatásának csökkentését tervezi. Egyesek szerint ezzel öt- és tízezer euró közötti éves bevételkiesést szenvednének el a gazdák, amit csak drasztikus áremeléssel tudnának kompenzálni.

A kormány a mezőgazdasági gépek üzemanyagának támogatását, illetve az egyéb adókedvezményeket kívánja csökkenteni drasztikusan. Az indok a klímaváltozás elleni harc, a környezetvédelem előtérbe helyezése.

Időközben a termelők mellett az árufuvarozók is jelezték, hogy becsatlakoznak a sztrájkba. Náluk a teherautók emelkedő útdíjai adnak okot a bosszúságra.

Konkrét ígéretet egyelőre nem kaptak az érintettek, de a kormánypártok már jelezték, hogy nyitottak a tárgyalásra, és akár vissza is vonhajták a tervezet bizonyos részeit. A gazdák azonban ezt nem tartják kielégítőnek, így egyelőre folytatják a sztrájkot.

Ez lehet Németország eddigi legnagyobb bojkottja, amire sor került. Magyarországon hasonlót már rég nem láttunk, legutóbb a pedagógusok tüntetése miatt volt nehezebb közlekedni Budapest egyes részein.

Depositphotos