Robot üzemanyagtöltők vehetik el a benzinkutasok munkáját

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-06-08, 08:58

Mondjuk a gumiba nem tudnak levegőt fújni, és a szélvédőt sem fogják lemosni.

Az észak-amerikai Husky Corporation a svéd Fuelmatics AB segítségével kifejlesztette az önműködő üzemanyagtöltőt. A robotizált kútoszlopok segítségével az autósok úgy eshetnének túl a tankoláson, hogy közben egy másodpercre sem szállnak ki a kocsijukból. Ha a technológia elterjed a világban, akkor a benzinkutasok igen nagy bajba kerülhetnek.

Automatikus tankolóberendezés tölt üzemanyagot egy mellette megálló kocsiba

A robot üzemanyagtöltő infravörös lámpák és kamerák segítségével megkeresi a mellette megálló autó tankfedelét, majd kinyitja azt egy tapadókorongos kar segítségével. Ezt követné a tanksapka levétele, de az elmarad, egyelőre tehát csak a tanksapka-mentes kocsik jöhetnek szóba ennél a masinánál (olyan autó is van, ahol csak bentről lehet kinyitni a fedelet egy gombbal, szóval ott is bajban lenne a robot). A tankfedél kinyitása után megkezdődhet a tankolás, előtte a sofőrnek a telefonos applikáción keresztül ki kell választani a számára megfelelő tankoló pisztolyt. Az autós azt is megadhajta, hogy az önműködő üzemanyagtöltő hány litert nyomjon a kocsijába a kiválasztott üzemanyagtípusból.

Miután a gép elvégezte a feladatát, akkor a pisztoly visszatár a helyére, a sofőr pedig az applikációban kap egy üzenetet, amelyből megtudja, hogy mennyi pénzzel tartozik (elvileg előre is lehet fizetni). A fejlesztők szerint a robot üzemanyagtöltő harmadával csökkenti a tankolás idejét, és nagy előnye, hogy rossz időben az autósoknak nem kéne kiszállniuk a kocsijukból. Plusz járvány idején nem kéne megfogniuk a pisztolyt, így eleve kisebb az esélye annak, hogy rátapad a bőrükre valamilyen kórokozó a benzinkúton. Ha kíváncsi vagy, hogy a valóságban hogy működik az automatikus tankolóberendezés, akkor tekintsd meg ezt a rövid videót:

Azért azt nem árt megjegyezni, hogy 2007-ben egy német cég már elkészített egy hasonló szerkezetet, de az hamar eltűnt a süllyesztőben, finoman szólva sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A kínaiak eközben Európában is szabadalmaztatták CARL-t, az önvezető elektromosautó-töltő robotot. A rendszer nagy eőnye, hogy a villanyautósoknak nem kell vesződniük a szabad töltőpontok keresgélésével.

Kapcsolódó írások

MOL benzinkút
2020. május 18.
A kereslet csökkenésével indokolják a döntést.
Magyar bankjegy
2020. augusztus 04.
Idehaza majdnem 9 százalékkal csökkentek a benzinárak 2019 elejéhez képest.

További hírek