Soha nem volt akkora kerékpáros-forgalom Budapesten, mint 2020-ban

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-01-13, 11:46

Még decemberben is aktívak voltak a fővárosi bringások.

A Budapesti Közlekedési Központ öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15%-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A számlálók összesen 2 771 710 elhaladó kerékpárt regisztráltak tavaly a fővárosi útvonalakon, korábban még soha nem mértek ennyi bringást Budapesten, közölte a Magyar Kerékpárosklub. A közlemény arra nem tér ki, hogy a számlálók a bicikliúton közlekedő robogókat esetleg kerékpárnak tekintették-e.

A szervezet közleményében az szerepel, hogy az aszfaltba telepített érzékelők felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapesti bringások. Arányaiban egyébként decemberben nőtt legjobban a kerékpáros forgalom az előző év azonos hónapjához képest, helyenként 29% és 95% közti emelkedés volt tapasztalható.

Budapesti kerékpárosok
Fotó: MTI

Az útvonalak közül a budai rakparti bicikiút a legnépszerűbb, ahol 2020-ban számoltak először 1 milliónál több kerékpározót. A növekedés mértéke azonban a Csepelre vezető Weiss Manfréd út kerékpárúton volt a legnagyobb a 2019-es esztendőhöz képest.

A Magyar Kerékpárosklub beszámolója szerint munkanapokon és munkaszüneti napokon egyaránt nőtt a fővárosi kerékpárforgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek ideiglenes vagy végleges bezárása mellett kiemelkedő eredmény.

 

A BKK által üzemeltetett és nyilvánosan elérhető adatokat nyújtó számlálók a Bem rakparton, az Árpád hídnál, a Múzeum körúton, a Hungária körúton és a Weiss Manfréd úton lettek kihelyezve.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

szmog az Erzsébet híd felett Budapesten
2019. május 30.
Az Euro 5-ös dízeleket is korlátozzák majd a szmogriadó alatt  
Max Verstappen tart bemutatót Budapesten egy F1-es kocsival
2020. január 28.
Verstappenék nem lesznek elérhetőek a munka ünnepén.

További hírek