Sok autós bevallottan fütyül a check engine jelzésre

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-02-26, 13:59

Egyesek csak akkor hajlandók felkeresni a szervizt, amikor már megtörtént a baj.

A felvillanó check engine lámpa figyelmen kívül hagyása bizony nem jó ötlet, ha így teszünk, akkor komoly kárt okozhatunk az autónkban. Mégis vannak olyanok, akik addig nem hajlandók elvinni a szervizbe a gépkocsijukat, amíg az be nem adja a kulcsot.

A Reviews.com felmérésében olyan emberek vettek részt, akik rendszeresen vezetnek. Összesen 1239 amerikai sofőr válaszolt az autózási szokásokkal kapcsolatban feltett kérdésekre, ez egy nagyon kicsi minta. A válaszadók 64 százaléka azt mondta, hogy a check engine felvillanása után legalább egy hétig várna azzal, hogy elvigye a négykerekűjét a szervizbe. A megkérdezettek 30 százaléka ennél többet, akár hónapokat is leélne anélkül, hogy valakivel megnézesse a kocsit. A felmérésben résztvevők 9,2 százaléka pedig bevallottan kerüli a szervizt, és csak akkor kér segítséget, ha valami kézzelfogható probléma felmerül, vagy ha az autója működésképtelenné válik.

Check engine

A check engine lámpa felvillanása persze nem jelenti automatikusan azt, hogy baj van a kocsi motorjával, elképzelhető olyan helyzet, hogy egy hibás érzékelő miatt kezd vaklármába az autónk. De jobb félni, mint megijedni, ezért nem érdemes várni a szervizeléssel. Az említett felmérésből is az derül ki, hogy kisebbségben vannak azok, akik ilyen helyzetben addig nem csinálnak semmit, amíg nem üt be a krach.

A check engine felvillanása egyébként sok dolgot jelenthet. Sokszor apróbb hibára figyelmeztet, melynek olcsó a javítása, ugyanakkor jelezheti a fő részek hibáját is. Csak ismételni tudom magam, ha meglátod a check engine-t, akkor ne hezitálj, vidd szervizbe a verdádat.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

BMW Alpina B8 Gran Coupé
2021. március 25.
Csak pár lóerővel gyengébb, mint a BMW M8 Competition.
Aligátor sétálgat az út közepén
2020. május 18.
Rendesen megijedtek az autósok a nagytestű hüllő láttán.

További hírek