Sok autós mondott igent az átlagsebesség-mérés itthoni bevezetésére

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-06-11, 09:07

A technikai háttér adott ahhoz, hogy az autópályán mérjék az autósok átlagsebességét.

A megkérdezett magyar autósok 63 százaléka jó ötletnek tartaná az átlagsebesség-mérés itthoni bevezetését (egy évvel korábban az autósok 57 százaléka mondott igent az áltagsebesség-mérésre).

Autók haladnak el a sebességmérő kamerarendszer alatt
Fotó: MTI

A felmérésben résztvevők 37 százaléka nem szeretne átlagsebesség-mérést, amit néhányan kifejezetten rossz ötletnek tartanak. Az átlagsebesség-méréshez kapcsolódó elv nagyon egyszerű:

Ha egy autó az autópályán gyorsabban teszi meg az utat két sebességmérő kamera között, mint az 130 kilométer/órával lehetséges lenne, akkor a sofőr minden bizonnyal gyorshajtást követett el, és már mehet is neki a büntetés.

A rendszer persze elvileg kijátszható, elméletileg megtehetné valaki, hogy - tudva a kamerák helyét és azt, hogy mennyi ideje van megtenni az adótt útszakaszt - száguldozik egy kicsit, majd ellensúlyozásként lelassít és elcammog a külső sávban, de ez a forgatókönyv eléggé el van rugaszkodva a valóság talajától, egyszerűen életszerűtlen.

A magyarok többsége egyébként azt állítja, hogy városon belül kerüli a gyorshajtást, legalábbis ez derült ki a K&H biztos jövő felméréséből, amelyben 500 ember vett részt. Városon kívül már kevésbé tartják be a 90-es sebességhatárt a sofőrök, a sztrádákon pedig eléggé vegyes képet mutat a magyar autóvezetők magatartása.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Bekeményít a rendőrség, jönnek a rejtett traffipaxok!
2018. szeptember 07.
Nagyon úgy tűnik, hogy a magyar rendőrségi vezetésnél elszakadt a cérna, és megelégelték, hogy nem bírnak a renitens gyorshajtókkal. Ezért aztán bekeményítenek!
Fokozott közúti ellenőrzés 3 rendőrrel a képen
2019. április 02.
Meg amúgy se, de a lényeg, hogy ne hajts gyorsan szerdán és ne szabálytalankodj, értem?

További hírek