Szemet gyönyörködtető ez a szuper ritka Ferrari 348 Zagato

Közzétéve:
2019-05-19, 11:38

Csupán tíz darab készült belőle, amelyből a legelső most kalapács alá kerül

A Ferrari 348-ról manapság nem lehet új vagy éppen érdekes hírt hallani, a napokban viszont az RM Sotheby's aukciós ház oldalát böngészgetve a május 25-i aukció tételei közt megakadt a szemem ezen a sárga 348 Zagatón.

A Ferrari 348 TB 1989-ben debütált és viszonylag nagy népszerűségnek örvendett. Legalább nyolc féle módozat készült belőle, ebből kettő kimondottan zárt pályára.

Arról viszont jóval kevesebben tudnak, hogy egy olasz manufaktúra, a Zagato készített belőle tíz darab kicsit átdolgozott karosszériával rendelkező változatot, amelyek hatalmas ritkaságnak számítanak szerte a világon.

A Ferrari 348 Zagato hátulról

A szóban forgó példány nem csupán egy, a tízből, hanem ez az első! Ez az a prototípus, amelyet az 1991-es Genfi Autószalonon bemutattak a nagyközönségnek. Legalábbis az RM Sotheby's aukciós listája szerint.

Akkoriban a Zagato módosításai elég esztétikusnak számítottak, mint például a kettős buborékos tetőpanel, a két hármas csoportban elhelyezett hátsó lámpák, az oldalanként kettő kör alakú ködlámpa, amely körülveszi a Ferrari emblémát a lökhárító közepén. Továbbá érdekesek a középen elhelyezett 3,4 literes, 300 lóerős V8-os erőforrás takarására szolgáló üvegfedélen vágott nagyobb rések amelyek a hűtést szolgálják.

A Ferrari 348 Zagato beltere

A fentieken kívül az alacsonyabb tetővonal a Zagato Elaborazione tipikus ismertetőjegye. Ahogy az O.Z. Racing kerekek és az átszabott szarvasbőr belső. Illetve szembetűnő az oldalsó légbeömlők alakja. A hátsó lámpatestekről lekerült a rács, illetve az első légbeömlő is eltűnt.

A Ferrari 348 Zagato hátsó lámpateste

Ennek a kimondottan ritka prototípusnak csupán egy tulajdonosa volt, aki megőrizte eredeti állapotában, az órája szerint mindössze 19 500 km van benne. Ezt a példányt korábban kiállították a maranellói Ferrari múzeumban és a 2004-es Villa d'Este Concorso d’Eleganza-ban is meg lehetett tekinteni.

Az előzetes becslések alapján 200 000 euro körül, azaz 70 millió forint körül becsülik az árát, amely tartalmazza az eredeti használati útmutatót és néhány szerszámot is. Ez az autó bármelyik gyűjteménynek ékes darabja lehet.

Forrás:

Kapcsolódó írások

RM Sotheby’s Trabant P50 oldalnézetből
2019. március 06.
A nagysikerű és méltán elismert RM Sotheby’s aukciósház árverésén csaknem 8 millió forintnak megfelelő összegért kelt el egy P50-es Trabant és a hozzá tartozó Weferlinger Heimstolz lakókocsi
1970 Plymouth Superbird, szürke, oldalnézet, jobbról
2018. november 07.
A NASCAR 1970-es évadja alkalmával a Plymouth bemutatta legendás típusát, a Superbirdöt
McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
RM Sotheby’s Aukció, Ferrari, oldalnézet
2018. október 08.
Idén is rekordokat dönt a veteránok eladása a londoni aukción