2022. december 19. | 14:08

Elég megosztó lépéseket tett mostanában Twitteren a milliárdos, ezért megkérdezte a felhasználókat, hogy mit is gondolnak a vezetéséről.


FRISSÍTÉS: Elon Musk a hétfői szavazást követően bejelentette, hogy tartani fogja a szavát és hajlandó lemondani a Twitter CEO posztjáról, amint talál valakit, aki „elég bolond ahhoz", hogy elvállalja helyette ezt a feladatot. Amennyiben a vezetőváltás megtörténik, úgy Musknak több ideje jut majd a Teslára, amelynél szintén adódnak gondok, egyre több részvényest haragít magára akcióival, sok befektető például rossz üzenetként értelmezi, hogy Musk időről időre elad a saját Tesla-részvényeiből.


Bár amikor Musk megvásárolta a Twittert 44 milliárd dollárért és beült a vezetői székbe, sokan várták, hogy ő lesz a platform megmentője. A dolgok mégsem abba az irányba indultak el, amit a felhasználók szerettek volna.

Olyannyira eszkalálódott a helyzet, hogy rengeteg népszerű felhasználó egyszerűen otthagyta a platformot, de akik maradtak, jellemzően ők is tiltakoztak a szerintük elhibázott döntések ellen. Musk vezetésében olyannyira megingott az emberek hite, hogy a milliárdos üzletember szavazást indított.

A szavazás témája az, hogy mondjon-e le a Twitter éléről, vagy maradjon és vezesse tovább azt. A szavazás felett azt írta, hogy bármi is lesz a szavazás végeredménye, be fogja tartani azt.

Magyarországi idő szerint olyan fél egy körül lezárult a szavazás és a 17,5 millió válaszadó közül 57,5 százalék, tehát bő 10 millió felhasználó szeretné, ha Musk kiszállna a vezetői székből. Ezzel persze nem hagyja ott a Twittert, továbbra is az övé, csupán a vezetői feladatokat fogja más ellátni - ha tényleg betartja ígéretét.

Legutóbbi botrányában egyébként pont az eleinte lengetett szólásszabadság ellen lépett, amikor ismert amerikai újságírók Twitter fiókjait függesztette fel. Ezek olyan újságírók voltak, akik megírták, hogy felfüggesztette annak az embernek a Twitter-fiókját aki Musk magánrepülős útjait követte. Később az újságírók fiókjait a közösség nyomására visszaállította.

Korábban szintén nagy vihart kavart azzal a lépésével, hogy kikapcsolta a koronavírussal kapcsolatos álhírek szűrését majd visszaállíttatta a volt amerikai elnök, Donald Trump Twitter-fiókját is. Emellett megkérdőjelezhető HR-döntések sorozata után további pofátlanságnak vélték a platform felhasználói, hogy a céghez unokatestvéreit is felvette.

Arról egyelőre nem tudni, hogy Musk tényleg betartja-e ígéretét és lemond a Twitter éléről. Vagyona már így is megsínylette az egész balhét és más cégei sem tudták kipótolni a játékát, így már nem ő a világ leggazdagabb embere. A Tesla részvényeiből egyre többet értékesít, amellyel pedig az autógyártó befektetőit haragította magára.

Michael Gonzalez / Stringer / Getty Images