szerda - 2023. szeptember 27.
18.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Útadót fizetnek majd az elektromosautó-tulajok 2025-től az Egyesült Királyságban

2022. november 21. | 12:02

Ugyan az elektromos autók elterjedését kitűzött klímavédelmi céljaik miatt támogatnák, ám költségvetési megfontolásból ez a helyes döntés.

Bár a tervek szerint az Egyesült Királyság 2030-tól megszüntetni a kizárólag belső égésű motorral hajtott járművek értékesítését és támogatná a környezetbarátabb megoldások elterjedését, egy friss döntés most mégis arról szól, hogy az elektromos autók nem mentesülnek majd az útdíjak és bizonyos közterhek alól, mint korábban.

Nem mentesülnek a jövedéki adó alól sem, aminek a háttere egy új adóemelési csomag. A brit államháztartásban 55 milliárd fontos (26 ezer milliárd forintos) lyuk van, amit adóemelésekkel és kiadáscsökkentésekkel terveznek betömni a stabil működés érdekében. Ennek esik áldozatául 2025-től az elektromos autóknak járó kedvezménycsomag.

A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy ettől függetlenül maradnak kedvezmények még az elektromos autókhoz, például a cégautókra vonatkozó adókulcs még mindig nagyon alacsony marad és a 2025 után következő években is korlátozza az emelést.

A piaci elemzők és a Motorgyártók és Kereskedők Társasága (Motor Manufacturers and Traders) aggódik a módosítással kapcsolatban. Az elektromosautó-tulajdonosok jelentősen emelkedő terhekkel kell majd szembenézzenek, ami ijesztő lehet azokra nézve, akik eddig tervezték a vásárlást.

Szerintük a döntés hatására le fog lassulni az elektromos és hibrid autók vásárlásának tempója, így pedig a kitűzött klímavédelmi célokat nem fogják tudni teljesíteni. A társaság vezérigazgatója azt mondta, hogy olyan keretrendszerre van szükségük ami ösztönzi a fogyasztókat és a vállalkozásokat, hogy zöld autót vásároljanak.

Depositphotos
Így repeszt 320 km/órával a német autópályán egy 16 éves Ford GT - VIDEÓ 30 katalizátort lopott el a vas megyei férfi, de az utolsó kettőt már nem sikerült

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!