2023. szeptember 28. | 12:11

A legfelsőbb kategóriákban is megvan a márkahűség, de vajon melyik gyártóhoz ragaszkodnak leginkább a gazdagok?

Az autószerető emberek közt szinte mindenkinél van valamilyen preferencia, amely alapján autót választanak. A legtöbbször ez egy adott márkához való kötődésüket jelzi, vannak fanatikus rajongók is, akik nem is hajlandóak más emblémával ellátott autót vásárolni.

Mások viszont csak közlekedési eszközként tekintenek az autójukra, különösebb érzések nem fűzik a négykerekűekhez. Nyilván mindenki a pénztárcájának megfelelően vásárol, és ha egy autótípussal elégedett, akkor nagyobb az esély rá, hogy legközelebb is azt a márkát választja majd.

A J.D. Power évente elkészíti az Automotive Brand Loyalty Report felmérését, amelyben azt vizsgálja, hogy melyik márkáknak vannak a leghűségesebb vásárlói az USA-ban az egyes kategóriákban. Ez azt jelenti, hogy ezeknél a márkáknál volt a legnagyobb az aránya azoknak a vásárlóknak, akik bevitték a kereskedésbe használt autójukat, és utána egy ugyanolyan márkájú új autóval távoztak.

Az amerikai vásárlók körében gyűjtött autóvásárlási statisztikák szeirnt a „hétköznapi tömeggyártók" közt a Toyota végzett az első helyen, míg a második a Honda lett. Külön megnézték a ma már az eladások döntő többségét jelentő hobbiterepjárók szegmensét is, hogy itt melyik márkák végeztek az élen. A „hétköznapi tömeggyártók" közt a Subaru lett az első ebből a szempontból, míg a Toyota a második.

Ami a luxusautó-gyártókat illeti, itt a Porsche végzett az első helyen, utána pedig a Mercedes következett. A hobbiterepjárókat itt is külön vizsgálták, a prémium szegmensben a Volvo lett a befutó, utána pedig a BMW következett a lojális vásárlók szempontjából.

Az USA-ban a pickupok szegmense is nagyon fontos, itt a Ford vitte a prímet, míg a második újfent a Toyota lett. A J.D. Power alelnöke szerint folyamatosan veszít minden gyártó a márkahű vásárlói közül, mert egyre több gyártó egyre több modellt kínál a piacon, így könnyebben elcsábulnak az emberek egy mások modell irányába.

Alapjárat.hu