A világ legnagyobb és legnehezebb monster truckja

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2020-12-23, 06:22

Amerikában minden hatalmas, de azért van, ami ott is szemet szúr. Ez a rekorder monster truck pont ilyen.

Az óceán túloldalán továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a ’70-es években megjelent monster truck járművek. Nehéz nem észrevenni és nem felismerni őket, jellemzően legalább 3,7 méter magasak (12 láb) és legalább 1,7 méter átmérőjű kerekeik vannak (66 inch). Általában feltűnő fényezésű és/vagy szépen felmatricázott pickupok és kisteherautók karosszériáját hordják magukon. De itt véget is ér a hasonlóságuk bármilyen közúti közlekedésre alkalmas járműhöz.

Bigfoot #5
Minden monster truckok legnagyobbika, a Bigfoot #5

Különböző autós vagy motoros rendezvényeken, roncsderbiken, dagonyázásokon és hasonló eseményeken tűnnek fel ezek a szörnyek, hogy aztán más autók összezúzásával, más járműveken való átgázolással vagy éppen hatalmas ugrásokkal és szaltókkal szórakoztassák a benzingőztől delíriumba esett, magukból kikelt, éljenző közönségüket.

Bigfoot #5 akció közben
Ekkora kerekekkel nem nagy mutatvány laposra taposni más autókat

A kategória kitalálója egy bizonyos Bob Chandler, aki annak idején elkészítette az első masszív, emelt futóművel és túlméretezett kerekekkel rendelkező járművet, egy 1974-es Ford F250 teherautót. Az autó neve a Bigfoot lett. Ez az úriember egyben a képeken szereplő, rekordméretű Bigfoot #5 tulajdonosa is. Minden idők legnagyobb monster truckja 1986-ban készült el, és 2002-ben került be a Guiness Rekordok Könyvébe és azóta megdöntetlen a rekordja.

„Amint elkezdesz nagyobb kerekeket pakolni az autó alá, egyre nagyobb féltengelyekre és nagyobb futóműalkatrészekre is szükséged lesz. Aztán egy nagyobb és erősebb motor következik, majd így tovább. Soha sincs megállás, olyan ez, mint amikor egy lavina beindul” – magyarázta Bob egy korábbi interjúban a Bigfoot #5 megszületésének körülményeit.

Bigfoot
A monster truckok története Bob Chandler Bigfoot nevű járművével vette kezdetét

Milyen nagy pontosan a Bigfoot #5? Nos, csak a kerekei önmagukban 3 méter átmérőjűek (10 láb) és egyenként 1 tonnát nyomnak. Nem lehet kellemes munka egy kerékcsere. Egyébként egy Alaszkában, az ’50-es években használt katonai járműről származnak, valószínűleg az sem egy Smart méretű gép volt. A gigászi monster truck teljes magassága 4,7 méter (15 láb és 6 inch), összsúlya pedig bődületes 17,2 tonna (38 000 font).

Bigfoot #5
A Bigfoot #5 valós méreteit akkor lehet érzékelni igazán, ha emberek veszik körül

A név onnan ered, hogy ez az ötödik elkészült bigfootja Bobnak, de korántsem az utolsó. Összesen 22 óriása van, időrendben az utolsó – a korszellemnek megfelelő módon – már elektromos hajtással rendelkezik. A rekorder egyébként már nem szerepel különféle bemutatókon, nem ejti ámulatba az embereket minden képzeletet felülmúló méreteivel, hanem Bob cégének központjában, a Missouri állambeli St. Louis közelében van kiállítva.

További hírek