2023. október 01. | 21:37

A család jogi eljárást indított a Google ellen.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2022 szeptember 30-án holtan találták Philip Paxson észak-karolinai lakost. A 47 éves férfi a kislánya születésnapjáról igyekezett hazafelé, útközben a Google Térkép alkalmazás utasításait követte. A navigációs szoftver azonban egy olyan útra vezette, melynek végén valamikor egy híd állt, azonban a szerkezet közel 10 évvel ezelőtt összeomlott.

Az úton semmiféle figyelmeztető tábla nem jelezte a veszélyt, Paxson pedig a híd helyett egy folyóba hajtott, ahonnan már csak a holttestét tudták kiemelni az autójával együtt.

„Sötét, esős éjszaka volt. Philip a GPS utasításait követte, egy aszfaltozott úton haladt, melynek a végén már nem volt semmiféle híd. Ez egy elkerülhető baleset lett volna, nagyon fog hiányozni a családnak és a barátainak” – írta a férfi anyósa egy Facebook bejegyzésben.

A Paxson család az eset miatt pert indít a Google ellen, valamint azokat a vállalatokat is bíróság elé vinné, akik elfelejtették kihelyezni a figyelmeztető táblákat. Az ügyvédek szerint korábban számos üzenet érkezett a Google felé, hogy vegyék ki a nem létező hidat az útvonaltervezőből, ám a technológiai óriás nem reagált ezekre a kérésekre.

„A lányaim folyton kérdezik, miért és hogyan halt meg az apukájuk. Egyszerűen nem találom a szavakat, nem tudom nekik elmagyarázni a történteket” – mondta Alicia Paxson, az elhunyt férfi felesége az Associated Pressnek.

A Google szóvivője egy közleményben részvétét fejezte ki a család irányába. A vállalat célja, hogy a jövőben pontosabb navigációs információval szolgáljon a felhasználók számára.

2020-ban egy 18 éves orosz motoros halálra fagyott a világ leghidegebb szakaszaként nyilvántartott „Csontok Útján”, miután egy barátjával követték a Google Térkép iránymutatását. Egy évvel korábban Indonéziában egy kamionos egy szakadékba hajtott, ő egy olyan útra tévedt, melyet csak motorkerékpárokra terveztek.

Előfordulhat tehát, hogy egy navigációs alkalmazás rossz irányba vezet bennünket. Az ilyenkor előálló jogi helyzetről egy szakjogász véleményét kértük, a vonatkozó cikket ide kattintva olvashatod.

Depositphotos