2023. szeptember 22. | 09:18

A Volkswagen néhány almárkájának típusait itthon már csak az euró-árfolyam által meghatározott áron vehetjük meg.

Ha valaki mostanában túrta a Volkswagen-csoport valamely hazai márkájának konfigurátorát, akkor szembesülhetett vele, hogy az árakat elég különösen írják ki. Gyakran nem kerek számok jönnek ki forintban, ráadásul az csak egy kisebb, másodlagos ár.

Vastagabb betűvel írják ki az euróban számított árakat, hiszen az a mérvadó, amikor megrendelünk egy autót a konszerntől. Ennek pedig az az oka, hogy az autók árát többé nem forintban határozzák meg, hanem euróban, majd ezt váltják vissza a hazai valutára.

Erre vélhetően azért volt szükség, mert a forint árfolyama gyakran változik az euróéhoz képest, így a német gyártó és a hazai importőr árrése is ingadozott. Ha az autó árát euróban határozzák meg, akkor nem kell folyamatosan variálni az eladási árat, hanem a konfiguráció végén, illetve a vásárláskor elég átváltani.

Az üggyel kapcsolatban a Portfolio felkereste a VW-csoport márkáinak hivatalos magyarországi importőrét, a Porsche Hungáriát. Elmondták, hogy még 2022. december 12-én átálltak euróalapú értékesítésre a Volkswagen személyautók, a Seat, a Skoda és a Cupra modellek esetében.

Ezzel szemben érdekes lépés, hogy a forgalmazó kínálatában a Volkswagen haszongépjárművek és az Audi modellek esetén még mindig forintalapú értékesítés zajlik. Az importőr szerint ez egy gazdasági döntés volt részükről, mely az árfolyamingadozás tekintetében érthető.

Azt is elmondták, hogy az autók árát csupán a megrendelés során számítják euróban, az ügyfél így kalkulálhat a vásárláskor. Amikor a megrendelt autó megérkezik, akkor azt már forintban fizetheti ki az aktuális euró-árfolyamon.

Ezzel az importőr kihúzza magát az árfolyamkockázatok alól. Ha esetleg az autót gyengébb forintnál rendeli meg az ügyfél, majd jóval erősebbnél veszi át, az a vállalatnak árréscsökkenést jelentett eddig. Ennek kijátszása viszont a szakértők szerint nem lesz jó hatással az árfolyamra.

Zsiday Viktor a Citadella Alap portfóliómenedzsere elmondta, hogy ha a gazdasági szereplők elkezdenek euróban árazni, akkor példájukat egyre többen fogják követni, hogy kihagyják az árfolyamkockázatot. Ennek viszont gyengítő hatása van a magyar gazdaságpolitika hatásfokára.

Volkswagen