2024. január 24. | 11:38

Adott Újbudán egy régóta egy helyben álló, láthatóan működésképtelen autó, amely elkezdte szúrni a helyiek szemét. A kialakult lincshangulat és feljelentések ellenére nem kapott bírságot a tulaj, de még csak el sem szállították a kocsit, ezért.

FRISSÍTÉS: A közösség erejének hála, megjavították a kitört kereket lelkes önkéntesek, illetve a rendszám eltávolítása miatt feljelentést tettek, az új beszerzése közben folyamatban. Egy kicsit visszatért a hitünk az emberiségbe!


Szomorú történetet őriz az elmúlt fél évről egy 1987-es Toyota Corolla. A Károli Gáspár tér közelében, a Harangos játszótér sarkán álló, kitört kerekű piros oldtimer látszólag itt lehelte ki lelkét.

Az itt lakókat a parkolási nehézségek miatt kezdte főként dühíteni az egy helyet elfoglaló, járdára némiképp fellógó piros négyajtós, de utóbbi miatt babakocsisoktól is érkezett panasz a közterület-felügyelethez. A bejelentések folytán elindult egy vizsgálat, azonban kiderült, hogy a szóban forgó Toyota rendelkezik érvényes forgalmi engedéllyel, biztosítással, (akkor még) rendszámmal, továbbá tulajdonosa a kerület lakójaként az éves várakozási engedélyt is kiváltotta rá.

A kitört kerékre is meglett közben a magyarázat: egy gázvezetéket javítottak az autó környezetében, ezért ideiglenesen átemelték helyéről, majd vissza, ekkor vált járásképtelenné a Corolla. És pontosan innentől kezdte zavarni az embereket a látvány, ugyanis mindenki arra gondolt, hogy egy roncsot hagytak ott – elfoglalva az értékes parkolóhelyet.

A dolgok odáig fajultak, hogy egyik napról a másikra eltűntek a rendszámok a Toyotáról, mivel valaki jól tudta, hogy csak akkor szállíttatható el egy autó, ha rendszám nélkül foglalja a közterületet. Tulajdonosa azonban rögtön új rendszámot vett rá, hogy ez ne legyen gond.

Hosszas huzavona után az Újbuda Közterület-felügyelet tette helyre a dolgokat, és írt egy elgondolkodtató Facebook-bejegyzést, hogy aki magára ismer a rosszakarók között, az elszégyellje magát. Kiderült ugyanis, hogy egy 80 éves idős úré az autó, amelyet még 1989-ben vásárolt, Belgiumban.

Azóta ő az egyedüli tulajdonosa, minden szükséges szervizt mindig elvégzett rajta, még ha az utóbbi időben egyre kevesebbet is használta. Járásképtelenné válása óta minden két hétben legalább egyszer beindította, hogy átjárassa a szükséges alkatrészeket és óvja az indítóakkumulátort.

Az kereket érintő incidens előtt gurult vele rendszeresen, ezt a problémát is szerette volna megoldani, ám a szakszervizben kiderült, több olyan alkatrészre is szükség lesz, amelyek beszerzése nem 1-2 nap, így egyelőre a várakozás maradt számára, és a remény, hogy addig nem szedik szét a vandálok 35 éve őrzött kincsét. Az úr még a kerék helyzetén is megpróbált javítani – hátha így nem nézik roncsnak az irigy emberek –, ám egyedül nem ment neki.

A hatóságok hivatalosan is megerősítették, hogy nem tudnak és nincs is okuk beavatkozásra, mert a sérült kerék ellenére sem minősül üzemképtelennek a Corolla - így akár évekig parkolhat egy helyben. A bejegyzés alatt a kommentelők az idős bácsi pártájra álltak, volt, aki még a segítségét is felajánlotta, így reméljük, mielőbb megoldódik a mindenki számára kellemetlen helyzet.

Depositphotos