Szeretik a magyarok a használt egyterűeket. Nem meglepő, hiszen, családoknak és kisebb vállalkozásoknak is tökéletes választás. Mire figyelj vásárlásnál?

Egy 2002-es Mazda MPV csomagtere például hét üléssel 294 liter, öt üléssel 866 liter, míg ha csak az első sort hagyod bent, akkor 2745 liter űrtartalmú teret tölthetsz meg. Nem véletlen, hogy ezt a modellt hoztam fel példaként, a családom évek óta ilyet használ, ezért vannak bőven tapasztalataim a használhatóságáról. Vittem benne már asztalt négy székkel, hatalmas hűtőszekrényt, de két kerékpárt is tettem már be állva, miközben a csomagjaink kényelmesen befértek melléjük.
A Mazda MPV csomagtere a hátsó sor nélkül 866 literes

Máskor hatan utaztunk 700 kilométer távolságra nyaralni, és nem csak mi fértünk el kényelmesen, a tetőboxnak hála sikerült megoldani azt is, hogy egyetlen csomag se legyen az utastérben. Találkoztam olyan egyterűvel is, amit egy osztrák asztalos használt nap, mint nap: befértek a szerszámai és a faanyag is és tökéletes munkaeszköznek bizonyult. De mire kell figyelni vásárlásnál? Adok néhány hasznos tippet!

1. Mennyire biztonságos egy egyterű autó?

Mivel többnyire családok vásárolnak nagy egyterű autókat, nagyon fontos a biztonság kérdése. Az egyes modellek összehasonlításához az Euro NCAP oldalán szerethetsz információkat, ahol évjárat szerint láthatod a legfontosabb értékeket. Itt nem csak azt találod meg, hogy az adott modell mennyi csillagot ért el a törésteszten, hanem azt is, hogy az autóban ülő felnőttek és gyerekek, illetve az elütött gyalogosok milyen védelemben részesülnek egy lehetséges baleset esetén.
A csomagokat úgy kell elhelyezni, hogy balesetnél ne repüljenek előre az utastérbe

Arra mindenképp figyelj, hogy utazás során erősen fixáld a csomagokat, mert egy ütközés elképesztő erővel repítheti előre a rakományt, megsértve az utasokat. Tehát használd okosan a rendelkezésre álló teret és mindent rögzíts!

2. Milyen legyen az egyterű autó hátsó ajtaja?

Talán furcsa a felvetés és nem tűnik kulcsfontosságúnak, ám ha utaztál már gyerekekkel és rendszeresen be kellett kötni őket a gyerekülésbe, akkor tudod, hogy miről beszélek. Az elhúzható ajtó nyílása hatalmas, könnyű behajolni, kivenni és betenni a kicsiket. És még valami: nem fordulhat elő, hogy a gyerek úgy nyitja ki az ajtót, hogy az nekicsapódik a melletted parkoló autónak!
A hátsó tolóajtók a gyerekes családoknak különösen hasznosak

Persze a ki- és beszállás is könnyebb, mert a széles családi parkolókban én például ritkán találok helyet, így oda állok, ahová tudok. (Kedvenceim azok az emberek, aki akkor is beparkolnak a családi parkolóba, amikor a srácok éppen nincsenek velük, mintha nem is a gyerek, hanem az gyerekülés miatt lennének ezek a helyek.)

3. Milyen extrákhoz ragaszkodj, amikor használt autót keresel?

Először is azt javaslom, hogy ha több megfelelő autót találsz, akkor válaszd azt, amelyikben a legtöbb biztonsági felszerelés van. Légzsákok, ködlámpa, blokkolás- és kipörgésgátló mindenképp jól fog jönni, de az újabb modelleknél biztosan egy sor egyebet találsz még. Mivel nagy autókról van szó, a tolatóradarnak vagy tolatókamerának is nagy hasznát veszed majd. Szerencsére az egyterűek nem fapados kategória, így az alapfelszereltség is viszonylag gazdag, a klíma például sehol sem hiányzik. Ez persze hasznos is, mert az egyterűek ablakfelülete nagy, így a nyári kánikulai napokon hamar felforrósodik a belső tér

4. Új vagy használt autót érdemes venni?

Az új autók természetesen drágábbak, ám ezért jár a garancia, a makulátlan belső és külső, valamint az újdonsággal járó extra érzése. Érdemes azonban átgondolni, hogy mire használod majd a friss szerzeményt. Mert a rosszcsont gyerekektől nem várható el, hogy felnőttként vigyázzanak a kárpitra és a szülőnek se jó, ha mindent tiltania kell azért, hogy óvja a drágán vett családi kocsit. Az egyterűek ráadásul szállításra is remekül használhatók, így ha ilyened van, akkor a családtagok és ismerősök biztosan megkérnek majd időnként, hogy segíts elvinni ezt-azt, ami épp nem fér be egy kisebb kocsiba. Ez pedig a legnagyobb odafigyelés mellett is nyomokat hagy. Vállalkozók esetében hasonló a helyzet, hiszen a munkaeszközként használt autó bizony gyorsan amortizálódik. Persze ott vannak az új autókhoz kínált kedvező finanszírozási konstrukciók, ám ma már használt autóra is vehető fel viszonylag kedvező kamatozású kölcsön. A döntés persze a tiéd, de mindenképp számolj utána, hogy mi is éri meg jobban.

5. Milyen legyen az autó belső tere?

A kemény igénybevétel miatt nem biztos, hogy érdemes világos kárpitozású belső választani, mert azon jobban meglátszik a kosz, és az előbb-utóbb elkerülhetetlenül felbukkanó eltávolíthatatlan foltok. Hasonló megfontolás miatt ne légy túl kukacoskodó egy-egy belső szépséghiba miatt sem, persze alkunál jó hivatkozási alapot jelentenek majd, így még hasznot is húzhatsz ezekből.  
Ne légy túl kukacoskodó egy-egy belső szépséghiba miatt, persze alkunál jó hivatkozási alapot jelentenek majd

6. Öt- vagy hétüléses egyterű a jó választás?

Mindig felmerül a kérdés, hogy öt- vagy hétüléses autót vegyen az ember, hiszen a plusz helyek akkor is jól jöhetnek, ha a család egyébként kisebb. Már csak azért is, mert az üléseket pillanatok alatt kiveheted, így ha nincs rájuk szükséged, összecsukva kis helyen elférnek a garázsban. Utólag is vásárolhatsz persze plusz üléseket, ám ezek drágák, másrészt az autót ilyenkor hétszemélyesként kell majd levizsgáztatnod.

7. Mit mondanak mások az egyes egyterű modellekről?

Minden márkának és modellnek vannak erősségei és gyengéi, a hibák pedig a használat során egyre inkább kijönnek. Érdemes megnézned vásárlás előtt a Totalcar népítélet oldalát, ahol az egyes modellekről és évjáratokról nem csak tesztek, hanem felhasználói tapasztalatokat is olvashatsz. Itt megtudhatod, hogy mennyit volt az adott autó szervizben, hányszor hagyta cserben a tulajdonosát, mik romlottak el rajta, vagy éppen mennyibe került eddig a szervizelés.

8. Mennyibe kerül az autó fenntartása?

Egy autó esetében nem szabad kizárólag az egyszeri, bekerülési költséggel számolni, ugyanis az autó egészen addig komoly kiadást jelent, amíg nálad van. A költségek összehasonlításának egyik módja az is, ha kiválasztasz néhány alkatrészt, és megnézed ezek árait. Itt azonnal kiderülnek az árkülönbségek, ugyanis vannak modellek, amelyeknél egy szélvédő, egy visszapillantó-tükör motor, egy lengéscsillapító vagy éppen egy féltengely kétszer annyiba kerül, mint más gyártmányoknál. Ennek oka persze az is lehet, hogy míg egyes típusokhoz kapni utángyártott alkatrészeket, addig másokhoz csak gyári alkatrészek vannak. A Mazda MPV-m ebből a szempontból nem volt praktikus választás, mert egy viszonylag kis darabszámban legyártott modellről van szó, amihez nem nagyon vannak utángyártott alkatrészek, így bármit is kell cserélnem, az aranyárban van. Annak is érdemes utána járnod, különösen használt autó esetében, hogy az adott típushoz mennyire vannak bontott alkatrészek, mert így egy koccanás utáni lámpacsere, vagy egy letört tükör pótlása töredék áron kijöhet. A Mazda MPV kis darabszáma miatt a jó minőségű bontott alkatrészek is nagyon ritkák, így persze az áruk is magasabb. 

9. Asszisztencia biztosítás használt autóra

Egy családi autótól elvárhatod, hogy hosszú, esetleg külföldi utakra is el tudj vele menni. Használt autóra azonban kevesen kötnek cascót, inkább az utazás időtartamára szóló asszisztencia szolgáltatás a népszerű. Így,ha az autód lerobban, akkor ingyenesen elvontatják a legközelebbi szervizig, ha pedig a javítás elhúzódik, akár a család szállásának, vagy haza utazásának költségeit is állja a biztosító. Fontos azonban tudnod, hogy ilyet az autók 15 éves koráig kötnek csak a biztosítók, így vásárlásnál ezt is figyelembe kell venned.

10. Autóvásárlás előtt nézesd meg egy szervizben!

Minden típusnak vannak gyenge pontjai, ezekről a felhasználói fórumokon hamar tájékozódhatsz. Ne pánikolj, ha azt olvasod, hogy a kiválasztott modell hajlamos rohadni, netán más típushibáról írnak a tulajdonosok. Írd le ezeket magadnak, és amikor elviszed megnézetni az autót az ismerős autószerelőhöz, mondd el neki, hogy mire figyeljen mindenképp.
Ne pánikolj, ha azt olvasod, hogy a kiválasztott modell hajlamos rohadni, netán más típushibáról írnak

Ha találsz problémát, akkor sem kell rögtön visszakoznod, készíts listát és tudd meg, mennyiből lehetne kijavítani ezeket, mert ez jó alkulehetőséget jelent. Persze ha olyan dologra bukkansz, amit képtelenség rentábilisan javítani, akkor mondj mindenképp nemet.

10+1. Az autóvásárlás szerződéses buktatói!

Ez a tipp sem kifejezetten az egyterű, családi autókra, hanem úgy általában a használt autó vásárlásra vonatkozik. Főleg a kereskedésben vásárolt járműveknél lehet horror történeteket olvasni arról, hogy a vevő csak a vásárlást követően jött rá, hogy mennyire rossz üzletet csinált. Teljesen átrozsdásodott alváz, tropára ment, felújítást igénylő motor, műszaki vizsgán biztosan megbukó járgányok szerepelnek a történetekben. Ami a legrosszabb, a pórul járt vevő utólag nem nagyon tud reklamálni, ugyanis adásvételkor aláírt egy papírt, miszerint tisztában volt az autó állapotával, hibáival. Persze, szóban általában teljesen más hangzott el, de ez egy per során nem számít, hiszen van egy aláírt szerződés. Ezért ha vásárolsz, ne a szavakban bízz, hanem olvasd át alaposan a szerződést, és csak azt vedd készpénznek, ami abban benne van. Ha találsz hibákat, akkor azokat jegyzőkönyvezzétek, és keményen alkudj az árból, vagy hátrálj ki az üzletből. Források: