2019 áprilisától csak kétszintes ügyfélazonosítással lehet e-matricát vásárolni

Közzétéve:
2019-04-02, 11:40

Uniós rendelet miatt vezeti be az új rendszert a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Fontos változás lép életbe az e-matrica és az e-útdíj rendszerében, hiszen egy EU-s rendelet értelmében minden tagállamban be kell vezetni a kétszintű ügyfélazonosítást online vásárlások esetén. Az Unió országai közül a NÚSZ Zrt. vezeti be elsőként ezt a szisztémát, mely 2019 április 1-jétől lép életbe.

Az ematrica.nemzetiutdij.hu és a hu-go.hu oldalakon ezentúl csak úgy lehet bankkártyával matricát vásárolni, ha az ügyfél azt a kódot is megadja, melyet a bankkártya azonosításhoz küldenek a telefonjára. A már megszokott kártyaadatokon (név, kártyaszám, lejárat, CVC/CVV kód) felül tehát még egy azonosító kódot meg kell adni a sikeres vásárlás végrehajtásához.

Autópálya matrica vásárlására figyelmeztető tábla

Éppen ezért fontos, hogy az ügyfelek azzal a mobilszámmal vásároljanak, melyet a bank is nyilvántart, adott esetben érdemes előzetesen egyeztetni a pénzintézettel, nehogy később gond adódjon egy esetleges téves telefonszám megadásával. Csak a megfelelő telefonszámra érkező azonosító SMS kódjával lehet tehát véglegesíteni az e-matrica vásárlást és az e-útdíj fizetést áprilistól.

A kétszintű ügyfélazonosítás mindenki számára előnyös. Jó a bankkártya tulajdonosoknak, mert így senki nem élhet vissza az adataikkal, és a csalók sem károsíthatják meg az ügyfeleket. Ezen felül jó a szolgáltatónak is, mert elejét veheti a visszaélésgyanús pénzügyi műveleteknek és az ilyen irányú ügyfélpanaszoknak.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Autók hátulról magyar autópályán
2019. május 03.
Egész hétvégén szünetel az autópálya matrica értékesítése, de büntetni azért fognak, ha nem rendelkezel vele
Autópálya matrica figyelmeztető tábla
2020. március 20.
Informatikai fejlesztés miatt 00:00-tól 4:00-ig leáll az e-matrica vásárlás a hétvége második napján.

További hírek