Egy 2018-as előterjesztés szerint vezetéstámogató rendszerek egész sorát kellene szériafelszereltségként kínálniuk az autógyártóknak az EU-ban eladott járművekhez a jövőben. A javaslatról a hírek szerint márciusban döntenek, és ha megszavazzák a törvényt, akkor 2022-től lépne érvénybe az új rendszer.

Automata vészfékező rendszer

A legfontosabbnak az automata-vészfékező rendszer kötelezővé tételét tartják, ám a gyorshajtás visszaszorítása is komoly feladat. Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács szerint az új intézkedéssel 15 éven belül 25 000 életet mentenének meg, mely egy elég optimista becslésnek tűnik.

A következő biztonsági asszisztenciákat tennék szériafelszereltséggé:

  • Automatavészfékező rendszer
  • Sávelhagyásra figyelmeztető rendszer
  • Sebességhatároló
  • Ittas vezetést tiltó rendszer beszerelésének előkészítése
  • Fáradtság és koncentrációfigyelő rendszer
  • Vészfékezésre figyelmeztető jelzés
  • Tolatásfigyelő
  • Baleseti adatrögzítő rendszer

Közúti balesetben felborult autó

Sok vezetéstámogatót már most is alapáron kínálnak egyes autógyártók, hiszen például az Euro NCAP törésteszten csak vészfékező asszisztenssel ellátott modellek kaphatnak ötcsillagos minősítést. Az új szabályozás értelmében a biztonsági modulokat olyan módon kellene az autógyártóknak fejlesztenie, hogy azt a fogyasztók is elfogadhatónak tartsák. Ezen felül arra is fokozottan figyelniük kell majd a mérnököknek, hogy a járművek agyát ne lehessen meghackelni.

„Bíztató, hogy sok vezetéstámogató rendszer már most is szériafelszereltség bizonyos modellekben, ráadásul vészfékasszisztens nélkül már nem lehet maximális pontszámot elérni az Euro NCAP vizsgán. A sebességhatároló is fontos kiegészítő, hiszen a sofőrök szeretik tudni, hogy milyen korlátozás van érvényben az adott útszakaszon.” – mondta Matthew Avery, a Thatcham Kutatóintézet vezetője.

Az viszont egyelőre kérdéses, hogy ha az Európai Parlament megszavazza az intézkedést, akkor rendelkeznek-e arról, hogy milyen módon kell az autó vételárába beépíteni a gyártóknak az új biztonsági kiegészítőket. Van esély arra, hogy az egyes modellek alapárának növekedéséhez vezet majd az új törvény. Az mindenesetre vitathatatlan, hogy a közlekedési balesetek száma visszaszorítható lenne az új szisztémával.