Leszerepelt a Fiat Panda a 0 csillagos törésteszttel!

Közzétéve:
2018-12-05, 11:35

Rájár a rúd a Fiat-csoportra, újabb autójuknak sikerült pocsékul teljesítenie az Euro NCAP törésteszteken

A Fiat Panda 0 csillagot szerzett a megszerezhető 5-ből az Euro NCAP töréstesztjén. Bár ha 0 csillagról van szó, akkor már olyan mindegy, hogy hány csillagból sikerült ezt a komoly mennyiséget összeszedni.

A Panda az Euro NCAP valós helyzeteket szimuláló 4-féle töréstesztje mindegyikén kevesebb, mint 50%-ot szerzett. A szakértők leginkább a hátsó ülésen utazó gyerekek védelmét kifogásolták, ebben a kategóriában sikerült a Pandának a VALAHA VOLT legrosszabb eredményt elérnie, alig 16%-ot. Csak összehasonlításképp, a kategória átlaga 79%.

Ha nem akarod elképzelni, itt van videón, mit is jelent ez a 0 csillag:

A Fiat-Chrysler Csoportnak nem ez az első kritikán aluli teljesítménye törésteszten, legutóbb a Jeep Wrangler ért el siralmas eredményeket és szerzett meg csupán egyetlen csillagot. A tesztek után tekintettel az eredményekre, az Euro NCAP-nél azt reagálták a szakértők, hogy

„számos probléma merült fel a különböző gyerekbiztonsági rendszerek beszerelése közben.”

És hogy mennyire ramatyul teljesít biztonság terén mostanában a Fiat-csoport, azt jól jelzi, hogy jelenleg a Fiat Panda - Fiat Punto – Jeep Wrangler a valaha volt 3 legrosszabbra értékelt autó biztonság terén.

Matthew Avery, az Euro NCAP szakértője azt mondta a Fiat Pandával kapcsolatban:

„A Fiat Panda egy jó választásnak tűnik a fiatal sofőröknek és kisgyerekes családoknak. De az egyetlen biztonságtechnikára emlékeztető elem a biztonsági öv volt, hátul a biztonsági rendszer egyáltalán nem felelt meg a követelményeknek, szóval nem is értékeltük.”

„A minimumnak kéne lennie, hogy alapból automata vészfékezési rendszerrel legyen ellátva a Fiat Panda. Ez különösen fontos, mivel az autó alig nyújt védelmet egy esetleges ütközés esetén.”

A Fiat szóvivője úgy reagált:

„Az utasaink és a többi, az úton közlekedők biztonságát extrém módon komolyan vesszük. A Fiat Panda minden olyan országban megfelel az összes biztonsági jogszabálynak, ahol értékesítik.”

Ha éppen arra vagy kíváncsi, kik vannak a lista másik végén, melyik típusok értek el maximális 5 csillagot a törésteszteken, akkor a lista:

  • Audi Q3
  • BMW X5
  • Hyundai Santa Fe
  • Jaguar I-Pace
  • Peugeot 508
  • Volvo V60

Kapcsolódó írások

Porsche Taycan Turbo 2020
2020. június 04.
Az Euro NCAP törésteszten elért öt csillag nem jelenti azt, hogy maximális biztonságot nyújt számodra vadonatúj autód.
Audi A6
2019. március 01.
Kíváncsi vagy, melyek azok az autók, amelyek az elmúlt időszakban 5 csillagot kaptak az Euro NCAP töréstesztjén? Most megtudhatod!

További hírek