2023. október 21. | 14:52

Megszokott útvonalon, utazás vagy akár kapkodás közben hajlamosak vagyunk az autóban nem az úttal foglalkozni, ennek pedig baleset lehet a vége. Éppen ezért fordítanak sokszor kiemelt figyelmet arra, hogy mivel vonjuk el a saját figyelmünket a vezetésről és alkalmanként akár meg is büntethetnek miatta. De akkor mit ne csinálj?

A szabályokat azért vezetik be, hogy egy keretrendszerben élve ne csináljunk hülyeséget, ami a saját vagy akár mások kárát okozza. Mivel vezetés közben millió ilyen dolgot tehetünk, mindenre nem lehet pontos szabályozást bevezetni, de épülhetnek keretrendszerek.

Ebben a felsorolásban bizonyos dolgokat konkrétan semmi sem szabályoz, egy rendszerbe mégis beletartoznak és büntethetnek érte a hatóságok.

Evés vagy ivás az autóban

Ez egy elég tág fogalom és nem minden része tiltott vagy szabálytalan. Viszont sokszor megesik, hogy ha egy kicsit engedsz, akkor valaki a sokat is bevállalja, így vannak esetek, amikor evésből lett baleset. Végiggondolva az ivás (nem alkoholos italt) egy ártalmatlanabb és szükségesebb dolog hosszabb távon és senki sem fog beléd kötni, ha egy palack vízbe néha belehúzol. Viszont egy forró ital, akár egy kávé vagy egy tea könnyen okozhat bajt. Egy kátyú, egy kormányelrántás és máris rajtunk köt ki a forró folyadék, de közben az autót is az úton kell tartani.

Tehát balesetveszélyes, a KRESZ kifejezetten mégsem tiltja az autóban való étkezést. Egészen pontosan azt mondja ki, hogy:

„Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat a közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon és ne zavarjon.”

Tehát ha evés közben folyamatosan átsodródunk sávokba, rángatjuk a kormányt vagy nem megfelelően vezetünk, azzal ezt a szabályt sértjük meg és a rendőr megbüntethet érte. Különösen kínos a helyzet, ha emiatt okozunk balesetet.

Egy angliai egyetem kutatása szerint az evés átlagosan 44 százalékkal ronthatja a sofőr reakcióidejét és ezt bizonyos országokban komolyan is veszik. Angliában, ahol a kutatás készült, 100 fontba (bő 47 ezer forint) kerülhet a vezetés közben evés, ugyanez Spanyolországban 200 euró bírságot jelent - ez jelenleg majdnem 83 ezer forint.

Dohányzás az autóban

Pontosan ugyanaz az elv érvényesül az autóban dohányzás esetében, mint az evésnél. Nem kifejezetten tiltott, de abban az esetben, ha elvonja figyelmünket a vezetéstől és emiatt történik baleset, nem leszünk hálásak, amiért nem tudott várni az a szál. Hullik a hamu, elejthetjük a csikket, ami nem csak az autó belső alkatrészeiben tehet kárt, de bennünk is. Egy éles helyzetben, ha még korrigálnunk is kell, de közben kellemetlen helyeken éget a cigarettaszál, annak rossz vége is lehet.

Európán belül egyébként sok országban tilos az autóban dohányzás, sok helyen pedig feltételekhez kötik. Van, ahol terhes nő társaságában és van, ahol 12 év alatti gyermek társaságában tilos cigizni autóban, Görögországban akár 1500 eurós bírság is járhat érte.

Voltak rá kísérletek, hogy itthon is betiltsák az autóban való dohányzást, ezzel kapcsolatban a hollandiai Erasmus Medical Center és a svéd Linköpping Egyetem munkatársaként dolgozó Radó Márta tett fel kérdéseket az országos tiszti főorvosnak, Müller Cecíliának, aki nagy vonalakban azt válaszolta, hogy: „A dohányzás korlátozásáról szóló jelenlegi jogalkotási koncepcióba a magánélet színtereit érintő korlátozás nem illeszthető be".

Tehát nálunk közvetlen módon nem tilos a dohányzás az autóban, viszont könnyen kapcsolódik hozzá szabálysértés. Ilyen, ha kidobjuk a csikket az ablakon, ami amellett, hogy bunkóság, szemetelésnek számít és bírsággal díjazható.

Telefonozás vezetés közben

Ma már mindenkinek ott van a zsebében az okostelefon, ami lényegében egy kis számítógép. Szinte bármit csinálhatunk rajta áramtól és helyigénytől függetlenül, ezért könnyen kezébe marad néhány sofőrnek. Másodpercek telnek el egy kép megnézése, egy üzenet elolvasása, esetleg megírása közben, ez bőven elég egy baleset bekövetkezéséhez. Jelen helyzetben annyira tág dologról van szó a telefonozás kapcsán, hogy erre a KRESZ-ben külön pont van:

A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.

Sokan használják a telefont navigáció miatt az autóban, ezekhez érdemes félreállni, bepötyögni a célt és menet közben csak követni. Helyesen sok ember telefonálás közben is félreáll és ott tudja le, de egy kihangosító is jó megoldás lehet, hogy ne a készülékkel kelljen bíbelődni.

Vezetés fej- vagy fülhallgatóval

Ebben az esetben az indokok hasonlók mint az alkoholfogyasztásnál, ugyanis a KRESZ itt arra támaszkodik, hogy vezetésre alkalmas állapotban kell lennünk. Ahogy az alkohol a rekacióidőnket tompítja, a bedugott füllel való vezetés a hallásunkat, ami viszont elengedhetetlen.

Persze azt is tudom, hogy ezt a két dolgot nem lehet ilyen élesen szembe állítani egymással, de tisztában kell lenni azzal, hogy ha a rendőr megállít és úgy ítéli, hogy a fül- vagy fejhallgató nagyban csökkenti a biztonságos vezetést, akkor megbüntethet.

Esetenként drágább és kevésbé esztétikus megoldás lehet, hogy veszünk az autónkba egy olyan fejegységet, ami vagy kábellel vagy bluetooth-on keresztül képes zenét lejátszani vagy telefont kihangosítnai az autó hifi rendszerén. Sokszor látok olyanokat, akik szinte új autójukban ülnek ugyanúgy headsettel, nekik csak a kezelési könyvet kéne elolvasniuk, hiszen az új autók szinte száz százaléka tud telefonkihangosítást.

Vezezés papucsban

Főleg strandszezonban, de az év minden napján megesik, hogy emberek papucsban vezetnek. Hasonlóan a fentebbi pár ponthoz ez sem egy kifejezetten tiltott művelet, viszont súlyosbító körülmény lehet, ha balesetet okozunk. A papucs ugyanis nem tartozik a legbiztosabb lábbelik közé, próbáljunk csak meg futni tangapapucsban.

Ugyanúgy autóban is kicsúszhat belőle a lábunk, szerencsétlen esetben be is akadhat a pedálok mögé és kész is a baleset. Ezt bizonyítja a Police.hu egy 2021 júniusi baleseti közleménye, ahol egy nő azért ütközött össze egy másik autóssal, mert a lába kicsúszott a papucsából és emiatt nem tudott időben lefékezni.

Tehát itt is az a KRESZ szabály lesz érvényben, hogy kötelesek vagyunk a forgalomban úgy részt venni és vezetni, hogy azzal a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztessük, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzunk és ne zavarjunk.

(+1) Ne vezess úgy, hogy nem kötöd be magad!

Szinte hihetetlen, hogy ezt még mindig annyi embernek el kell mondani, mert képtelen betartani. Annyira egyszerűen teljesíthető szabály, amit egyébként a KRESZ konkrétumokkal kezel és nem enged mozgásteret sem. Erről a jogszabály az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól szóló részének 48-as paragrafusának 4-es pontja rendelkezik.

A külön jogszabályban meghatározott M1, M2, M3, N1, N2, N3 kategóriájú gépkocsiban, amelynek meghatározott üléseit biztonsági övvel kell felszerelni, továbbá olyan járműben, amelynek üléseit biztonsági övvel szerelték fel, az ülésen utazó személynek a biztonsági öv becsatolásával kell magát rögzíteni.

Ez alól van persze egy-egy kivétel, viszont az általános mindennapi közlekedésre többnyire ezek nem vonatkoznak. Így ha ezt nem tartjuk be, szabálysértést követünk el. Ezt kiemelt bírsággal büntethetik, aminek a 156/2009 kormányrendelet alapján a díja 10-től 20 ezer forintig terjedő pénzbírság.

Persze van bőven kifogás, de jellemzően csak nyafogás vagy nagyképűség. Olyanokat szoktak felhozni, hogy az öv kényelmetlen, erős vagyok és megtartom magam karból és természetesen mindenkinek van egy olyan ismerőse, aki azért élte túl a balesetet, mert kirepült az autóból - nyilván tudja, mi történt volna, ha benne marad. Ezeket az állításokat jellemzően meg lehet dönteni, de a rendőrt nagyon érdekelni sem fogja, egyszerűen megbüntet és mehetünk tovább.

Depositphotos