szombat - 2023. június 10.
20.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 576 Ft
100 626 Ft
D 554 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

ADAC 2020 nagy nyári gumi teszt

2020. március 06. | 17:52

A németek ezúttal a 235/55 R17 és a 225/40 R18 méretű nyári gumiabroncsokat tesztelték.

A közepes méretű SUV-k, kompaktok, közép- és felsőkategóriás autók, illetve limuzinok kerekeihez passzoló gumikat vették górcső alá az ADAC-nál, hogy kiderüljön, miként teljesítenek a különböző teszteken. Melyek a legjobbak, közepesek és vajon akad-e közöttük olyan, ami nem üti meg a mércét. Vizsgálták a gumik viselkedését, úttartását, fékezési tulajdonságait vizes és száraz aszfalton egyaránt, valamint értékelték a zajkomfortjukat, üzemanyag-fogyasztásra gyakorolt hatásukat és várható kopásuk mértékét is.

235/55 R17

Az egész teszten csak egyetlen abroncs kapott elégtelen minősítést, ez pedig a 17-esek között induló LaufennS-Fit EQ volt. Az összes többi kategóriatársa minimum a megfelelő minősítést hozta, négyet pedig kiválóra értékeltek a tesztelők. Ebben a méretosztályban a Michelin Primacy 4 lett a befutó, mely a részfeladatokat is tökéletesen teljesítette, a neve mellett nem szerepelt semmilyen gyengeség, sőt, a várható futásteljesítménye is ennek volt a legnagyobb (47 ezer km). A jól tapadó gumik esetében ez általában nem így szokott lenni.

A Maxxis harmadik helyezése kiváló eredmény, a gumi nagyon szépen viselkedett szinte minden tesztfeladatban. Ez alól egyedül a vizes aszfalton való fékezés a kivétel, mert ennek az abroncsnak volt a leghosszabb a fékútja, 80-ról 20 km/h-s sebességre fékezve 41 méteren állt meg. De még ezzel az utolsó eredménnyel is a biztonságosnak mondható határon belül volt és jobbnak számít a tavaly tesztelt 215/65 R16-os legjobbikánál is.

225/40 R18

Az eggyel nagyobb kategóriában bukás szerencsére nem volt, a leggyengébbnek a Rotalla RU01 bizonyult, ám még ez az abroncs is megkapta az „elégséges” minősítést. Itt a Continental Premium Contact 6 lett a legelső annak ellenére, hogy száraz úton nyújtott teljesítménye nem volt a legjobb, de fékezési tulajdonságainak köszönhetően övé lett az elsőség.

A Maxxis szintén nagyon jó eredményeket ért el ebben a méretosztályban is, és ugyanúgy 4 garnitúra kapott kiváló minősítést, mint az eggyel kisebb kategóriában. Meglepetésre a Pirelli P Zero a mezőny végén találta magát, ami elsősorban a nagymértékű kopásának és a magasabb fogyasztásnak köszönhető. Miután más tulajdonságai egyébként kiemelkedőek, a maximális menetteljesítményt keresőknek ideális választás lehet.

A római Formula E futamot elhalasztják Spórolásra fel, megszállja Európát a GR Yaris!

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!