csütörtök - 2023. március 23.
0.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 609 Ft
100 651 Ft
D 618 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Akár a biztosításod bánhatja, ha túlságosan megpakolod az autód

2019. szeptember 08. | 09:44

Az Egyesült Királyságban akár 100 ezer forintos büntetést, vagy a kötelező érvénytelenítését jelentheti, ha az autó átlépi a megengedett súlyhatárt.

Társszerző: Hajdu Balázs

A naptári nyár ugyan ezen a hétvégén véget ér, ám sokan éppen ilyenkor indulnak hosszabb kirándulásra. Minél messzebbre utazol, és minél többen ülnek az autóban, annál több csomagot kell bepréselni a gépjárműbe. Az Egyesült Királyságban a rendőrök figyelik a túlsúlyos kocsikat, és akár komoly pénzbüntetést is kioszthatnak, vagy érvényteleníthetik a jármű biztosítását, amennyiben az túlságosan meg van pakolva.

Az autó túlterhelése a szigetországban törvénybe ütközik, ám nem csak azért, mert takarja a hátsó kilátását. A hátsó szélvédő eltakarása csak akkor számít szabálytalannak, ha az autón nincsenek oldalsó visszapillantók. A problémát a megengedett súlyhatár átlépése jelenti.

A népszerűbb autók átlagos súlyhatáraaz Egyesült Királyságban:

 • Volkswagen Golf - 548 kg
 • Ford Fiesta - 529 kg
 • Vauxhall Astra - 575 kg
 • Hyundai i30 - 616 kg
 • Nissan Qashqai - 545 kg
 • Audi A3 - 560 kg
 • Land Rover Discovery - 786 kg
 •  Kia Sportage - 690 kg

Az autó maximum megengedett tömegét megtalálod a kézikönyvében. Az Egyesült Királyságban érvényben lévő szabályok értelmében a vétkesek 100 ezer forintnak megfelelő pénzbüntetést, illetve három büntetőpontot kaphatnak, súlyosabb esetekben pedig akár a kötelező biztosításukat is elveszíthetik.

A súlyhatár túllépése nem csak szabálytalan, hanem balesetveszélyes is lehet. Egy nehéz jármű féktávolsága is megnő, az irányítás is nehezebbé válik, valamint az abroncsok is jobban kopnak.

Hogy kerüld el, hogy az autód túllépje a súlyhatárt?

 1. Ellenőrizd a gépjármű maximális megengedett tömegét a kézikönyvben
 2. Mérd meg a nehezebbnek látszó csomagokat bepakolás előtt
 3. Az egyenlő súlyelosztás miatt használj tetőcsomagtartót (és ne felejtsd el ezek súlyát beleszámolni az össztömegbe)
 4. Számold bele az autóban utazók tömegét is a képletbe
 5. Számolj hosszabb féktávolsággal, hiszen a túlsúlyos autó nehezebben irányíthatóvá válik

Magyarországon és a környező államok útjain is látni utolsó cseppig megpakolt autókat. Amikor a család többezer kilométerről nyaralni indul, mindent be kell préselni a járműbe. Ha hazánkban is ennyire szigorúan vennék a súlyhatár kérdését, vajon hány autót állítanának meg a hatóságok?

Egy 3 kerekű, 700 köbcentis angol halálosztó – 1970 Bond Bug 700ES 71 Celsius-fokra forrósodott fel egy tűző napon hagyott Toyota

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!