2017. november 23. | 14:49

Kiválthat egy navigációs applikáció egy kimondott céleszközt? Örök vita, pro és kontra érvek feszülnek egymásnak, de még egyértelmű győztes nem került ki a ringből. Vagy mégis?

Generációm alapján digitális bennszülöttnek számítok. Haladok a korral, hellyel-közzel követem az éppen aktuális informatikai trendeket. Szeretem a kütyüket, amit lehet, gépesítek. Elismerem az újításokat, de soknak megkérdőjelezem a létjogosultságát. Hogy miért? Mert egy, amúgy egyszerűen járható utat bonyolult, hosszadalmas kerülővel akar megtetetni veled, és az egészet úgy beállítani, mintha az lenne neked a legjobb. Mint például a telefonos navigáció.

Értem én, mi volt az ötlet mozgatórugója: akinek autója van, az utazik is, sőt telefonja is van, kössük össze őket, az tuti befutó lesz. Az elgondolással nincs baj, az emberek döntő többsége racionálisan gondolkozik: A-ból B-be, úgy akar eljutni, hogy a lehető legkevesebb idejébe és pénzébe kerüljön. Viszont senki sem született Nostradamusnak, a 21. században kell egy digitális iránytű, amivel ezek érdemben tudnak teljesülni. És az ember miért fizessen még egy valamiért, ha azt a szolgáltatást pár koppintással magáénak tudhatja ingyen, ráadásul a telefonján?

A számok és a vélemények többsége azt igazolja, hogy telitalálat volt. De valahogy mégse hallasz olyan hírt, hogy TomTom-éknál beütött volna a krach, és lehúzták a rolót. Warum nicht? Joggal kérdezné a német. Azért, mert maradt egy olyan, ugyan egyre szűkülő társadalmi réteg, aki sokat utazik, és még mindig úgy gondolja, hogy nem bohóckodik ilyen divatcuccokkal. Inkább vesz egy komoly, kimondottan erre a célra készült eszközt, amit felcuppant a szélvédőre és méterre pontosan oda viszi, ahová akarja.

Én is ide sorolom magamat, az előbb említett holland navigációs cég termékeiben még egyszer sem csalódtam, pontosságukkal és megbízhatóságukkal jelesre vizsgáztak a szememben. Ráadásul 2-essel kezdődő összegért már hozzá lehet jutni, ugyan nem a legprofibb, de egy átlag felhasználó számára minden igényt kielégítő termékhez.

Emiatt sokan maradinak bélyegeztek az ismerőseim közül, állandóan hallgattam, hogy de ez meg ez milyen jó. Úgy igazán soha nem figyeltem ilyenkor rájuk, mert makacs ember vagyok, de egy szó mindig felmerült a beszélgetésekben, és ezáltal szépen lassan beépült a tudatalatti memóriámba. Ez a szó pedig a Waze volt. Egyik álmatlan éjszakámon nem bírtam magammal, rákerestem, hogy mi adhat ekkora csudát az ismerőseimnek. Nem is kellett sok idő, megtaláltam a hazai autós applikációk Szent Grálját, ami már a leírás alapján is érdekesnek tűnt. Mutatja a mobil traffipaxokat is? Menjmáááár. Tekintettel arra, hogy már többször kaptam sztárfotót, 5 számjegyű összeggel az alján, gondoltam már ezért is adok neki egy esélyt. Letöltöttem, kipróbáltam, és rájöttem: ami fénylik, az lehet arany is.

Ha röviden szeretném összefoglalni, ez egy ingyenesen letölthető, Androidra és iOS-re is elérhető, navigáció orientált alkalmazás, ami valós idejű, aktuális forgalmi információkat szolgáltat a felhasználók számára. Ennyivel azonban nem lehet és nem is érdemes lezárni, mivel rendkívül ügyesen felépített a programról van szó.

Letöltés után az app igyekszik rávenni, hogy készítsd el a profilodat és légy részese a Waze közösségnek. Aki olvasta az előző cikkeimet az autós alkalmazásokról, az tudja, hogy ezt a lépést szeretem angolosan átugrani. Itt valahogy mégis megtettem. Csábított a csapathoz tartozás érzése, ráadásul 1 percnél többet igénybe se vett. Megteheted a Facebook fiókod segítségével vagy telefonszámos azonosítással is.

Érdemes egy kis időt eltöltened a testreszabással: beállíthatod az otthoni és munkahelyi címedet, az autód üzemanyag fajtáját. Rövidebb vagy gyorsabb útvonalat keressen, szeretnél-e fizetős szakaszokat, kompátkelőt vagy földutakat igénybe venni. Sőt, még azt is kérheted tőle, hogy a bonyolult kereszteződéseket elkerülje, vagy, hogy az általad preferált töltőállomásra vezessen. Talán itt éreztem először azt, hogy egy GPS készülékhez hasonló félépítésű alkalmazással van dolgom, sőt meg is lepődtem, mert több ponton felül is múlta az elvárásaimat.

Ötletes például, hogy ha sokat vezetsz vele, akkor egy videójátékhoz hasonlóan fejlődni is tudsz, egyre magasabb szintre emelkedhetsz. A zöldfülűek ligájának számító Waze Bébiből 160 km megtétele után léphetsz ki, ha sokat vezetsz, egészen Waze királyig juthatsz. A koronádról a többiek fogják látni, hogy az uralkodó érkezik.

Ez egy adok-kapok elvű alkalmazás, az útinfókat a felhasználók, észrevételeik alapján osztják meg a többiekkel. Ezáltal naprakész tájékoztatást kapsz arról, mi vár rád utadon. Ha váratlant tapasztalsz, például balesetet, torlódást, természeti katasztrófát, vagy kiszúrtál (esetleg benyaltál) egy traffipaxot akkor megoszthatod, hogy felkeltsd a többiek figyelmét.

Az útvonaltervezésben semmi új dolog nincsen, a célpont beütése után egyből a legoptimálisabb alternatívával számol, kiírja a távolságot, a menetidőt és a várható érkezést. Ha ez neked nem tetszik valamiért vagy nincsen szükséges pályamatricád, akkor kérhetsz más opciót. Hosszabb út esetén beírhatsz köztes úticélt, ahol egy cappucinora vagy egy lattera megpihenhetsz. Itt is próbálja megkönnyíteni az életedet, ha szeretnéd, egyből olyan helyre visz, ahol le tudsz parkolni az autóddal.

A GPS grafikája könnyen kivehető, nincsenek benne zavaró elemek. Használata során nem ütköztem olyan problémába, ami akadályozta volna az üzemszerű működést. Az utasítások néhol talán későn érkeztek, plusz a traffit ugyan mutatta a térképen, de szólni nem mindig szólt. Emiatt volt, hogy a szükségesnél nagyobb kopóréteget nyúztam le a fékbetétről. De, ha nem lett volna Waze, valószínűleg egy komplett garnitúra árát tettem volna állambácsi zsebébe.

Útközben megnézheted, hol vannak a közeledben a legolcsóbb benzinkutak, vagy ismerős wazerek. Ha egyszer már megtettél egy szakaszt, a kütyü megjegyzi, és a továbbiakban úgy tervez. Torlódás esetén viszont eltekint ettől és egy kedvezőbb megoldást kínál fel. Ez például a reggeli kapkodásban jöhet jól, amikor minden perc számít. Nem a dugóban ülve kell növelned az őszhajszálaid számát, főleg, ha el tudod kerülni. Azt bízd inkább az évekre.

Az alkalmazáson belüli lehetőségeid száma kiemelkedő, a leglényegesebbeket úgy gondolom megemlítettem. Ha nagyon aktívan éled az életedet a közösségi oldalakon, akkor tartogat még számodra érdekes funkciókat: például egy Facebook eseményre vagy posztra kattintva elnavigál az adott helyszínre. De ezek már csak inkább kitöltő szolgáltatások.

A Waze számomra egy kellemes meglepetés volt, beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, sőt. Bőven felül is múlta őket. Megmutatta, egy olyan elvakult GPS-készülék fannak, mint én, hogy igenis van létjogosultsága a telefonos navigációnak, és egy, már kiforrott technikát is felül lehet múlni bizonyos szempontból. Ez a szempont pedig a naprakészség. Amíg egy GPS csak általános érvényű információval lát el, addig a Waze-val mindig képben lehetsz, mi történik körülötted. Időt, energiát, pénzt és stresszt spórolhatsz meg használatával. Erre szokták mondani: ha nem lenne, ki kéne találni.