Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 02.
3 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Babával autózol a nyáron? Ezekre mindenképp figyelj oda!

2023. július 28. | 10:34

Érdemes körültekintően kiválasztani az utazás időpontját, valamint megfelelő hidratálásról és árnyékolásról is gondoskodni kell.

A cikk megírása pillanatában éppen nincs rekkenő hőség, a hőmérő higanyszála mindenesetre gyakran kúszik mostanában 30 Celsius-fok fölé. Ebben az időszakban mennek a legtöbben szabadságra, sokan külföldi úticélt választanak maguknak.

Az utazás a felnőtteknek is megterhelő lehet a nagy hőség miatt, amennyiben az autóban baba vagy kisgyermek is utazik, az alábbiakra mindenképpen érdemes odafigyelni.

Miért vannak a babák különös veszélynek kitéve?

A felnőttekkel ellentétben a kicsik még nem tudják megfelelően szabályozni a testhőmérsékletüket. A nagy melegben az izzadás nem megfelelő mértékben történik, a szervezetük pedig rengeteg energiát emészt fel a hűtés érdekében. Emiatt gyorsabbá válik a szívverésük, a vérük pedig sűrűsödhet, így a vérellátás is nehézkesebb lehet.

Ha a hőmérő higanyszála 40 Celsius-foknál magasabb értékre emelkedik, akár életveszélyes körülményeket is teremthet a babák számára.

Hogyan lehet felismerni a hőgutát a babáknál?

A hőguta az egész testet érinti, a testhőmérséklet akár 40 fok fölé is emelkedhet. Ekkor leáll az izzadságtermelés, és hőfelhalmozódás következik be. A gyermekeknél az alábbi tünetek fordulhatnak elő:

 • lángvörös fej (később szürkés, kékes arcszín)
 • piros, száraz, forró bőr
 • fásult arckifejezés
 • 40 fok feletti testhőmérséklet
 • gyors, nehézkes légzés
 • eszméletvesztés, lázgörcs
 • nagyobb gyermekeknél: fejfájásos panaszok
 • szédülés

Az egészségügyi ajánlások szerint a babákat 35 Celsius-fok feletti hőmérséklet esetén nem javasolt kivinni a szabadba, különös tekintettel nem szabad őket közvetlen napfénynek kitenni. Ha mégis kimerészkedünk, tegyünk a gyermek fejére sapkát vagy kalapot, a bőrét pedig kenjük be a megfelelő szintű napvédőkrémmel.

Mi a teendő hőguta esetén?

A hőguta orvosi vészhelyzetnek minősül, hívjon segítséget, ha gyermeke a tipikus tünetek valamelyikét mutatja. Az egészségügyi ellátószemélyzet megérkezéséig az alábbi intézkedéseket hajtsd végre:

 • Vidd a gyermeked egy hűvös, árnyékos helyre
 • Távolítsd el a szűk és meleg ruházatot a gyermekről
 • Polcold fel a gyermek lábait
 • Ha a gyermek eszméleténél van, próbálj vele folyadékot itatni

Eszméletvesztés esetén helyezd a gyermeket stabil oldalfekvésbe, közben ellenőrizd a légzését és pulzusát. Amennyiben a gyermek nem lélegzik, haladéktalanul kezdd meg az újraélesztést.

Soha ne hagyd a babát egyedül az autóban

A legfontosabb szabály: még egy pár percre se hagyd gyermeked egyedül a várakozó gépjárműben. Egy nyári napon rendkívül soha felmelegedhet az autó utastere, ez ellen még az enyhén lehúzott ablak sem jelent elegendő védelmet.

Időről-időre előfordul, hogy a figyelmetlen szülők a nagy hőségben véletlenül bezárják gyermeküket az autóba. Ha ilyen esetet látsz, először is győződj meg arról, hogy a kicsi eszméleténél van-e. Amennyiben igen, próbáld előkeríteni a szülőket, azonnali beavatkozást igénylő helyzetben tárcsázd a 112-es segélyhívó telefonszámot.

Bizonyos esetekben a rendőrség és a tűzoltóság együttes segítségére van szükség, ugyanis a gyermeket csak az autóüveg betörésével lehet kimenteni.

Tippek hosszú utazáshoz

Előnyös választás lehet a kora reggeli vagy késő esti órákban útnak indulni. Ez nem csak a hőmérséklet, hanem a dugók elkerülése szempontjából is jó döntés.

Az autók döntő többsége ma már klímával felszerelt, érdemes a légkondit 22-24 fok közé állítani, hogy túl hideg se legyen az utastérben. A babák könnyedén megfázhatnak, ha közvetlen rájuk irányul a levegőáramlás, így érdemes erre is ügyelni.

A napsugárzás elleni védelemhez ajánlott UV-szűrős fóliákat, napellenzőket felszerelni az oldalsó ablakokra. Személyes tapasztalatból is mondhatom, hogy a parkolás a vízparti üdülőhelyeken továbbra is elég problémás, ám ha a lehetőség adott, hagyjuk az autót egy árnyékos helyen.

Az első szélvédőre helyezett, ezüstszínű fóliával is sokat tehetünk a belső hőmérséklet emelkedésének megfékezéséért. A rekkenő hőségben érdemes letakarni a kormánykereket, valamint a gyerekülést is, hogy ne forrósodjanak fel.

Leéghetek a kocsiban is?

A szélvédőn ugyan nem tudnak áthatolni az UV-B sugarak, ám az oldalsó ablakokon keresztül az UV-A sugarak bejuthatnak, melyek a gyermekek érzékeny bőrére ártalmasak lehetnek. Az egy év alatti babáknál ajánlott napvédőkrémet alkalmazni, illetve az oldalsó ablakokat érdemes valamilyen technikával árnyékolni.

Egy többszáz kilométeres utazás során egészséges néhány alkalommal pihenőt tartani, ezek során a végtagok nyújtóztatása mellett ne feledkezzünk meg a szükséges folyadékpótlásról sem. Adjunk a kicsiknek vizet, cukrozatlan teát, az anyatejjel táplált babákat pedig érdemes gyakrabban megkínálni a folyadék-, illetve táplálékfelvétel lehetőségével.

Fontos alapszabály: alvó gyermeket rendszerint nem ébresztünk fel, ezzel együtt figyelni kell arra, hogy ne érje őket közvetlen napsugárzás, valamint ne fenyegesse őket a kiszáradás veszélye.

Depositphotos
Öt rajthelyes büntetéssel indul a Belga Nagydíjon Verstappen, az is kiderült, hogy miért Még mindig nem derült ki, ki a felelőse az M1-esen történt halálos tömegkarambolnak

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!